Nieuwe expositie in publiekshal van de gemeente Baarle-Nassau


Nieuwe expositie in publiekshal van de gemeente Baarle-Nassau

[IMG]

Half april is een nieuwe expositie van start gegaan van de kunstenares Mitra Jashni. Zij werd geboren op 16 december 1976 in Iran en is sinds kort woonachtig in de gemeente Baarle-Nassau. Zij is gespecialiseerd in post moderne Iraans-Koerdische kunst.

Het modernisme is een verzamelnaam voor vernieuwende stromingen in de kunst en de westerse maatschappij vanaf het eind van de 19e eeuw tot en met de eerste helft van de 20e eeuw.
Het postmodernisme is een stroming in de filosofie en de kunst die gezien wordt als een reactie op het modernisme.

Mitra is lid van een Iraanse associatie voor beeldend kunstenaars. Zij heeft een zeer brede specialisatie: tekenen, schilderen en beeldhouwen. Tevens geeft ze les, is schrijfster en tevens zangeres van Iraanse moderne muziek. Zij begon haar professionele schilderscarriere in 2002. Zij werkte
samen op dit terrein met hedendaagse kunstenaars waaronder Hannibal Alkhas, Ahmed Khalili Fard, Behnam Kamrani en Homayyoun Salimi. Zij ontving haar master degree in Art painting in 2008 aan de Soore universiteit in Teheran.

Haar kunstwerken laten o.a. angstige vrouwen zien die maskers of sluiers dragen om zichzelf te beschermen tegen de buitenwereld. Haar kleurrijke personages tonen bescheidenheid en schaamte. Zij zijn onwetend over hun ontwikkelingsproces naar volwassenheid. Hierdoor kijken veel vrouwen enorm op
tegen mannen waaraan zij zich in eerste instantie volledig onderwerpen.

De relatie tussen haar schilderwerken en gedichten is zichtbaar. Zij werd geinspireerd door de karakters in "The book of the King" een epos van Ferdowsi, Perzisch dichter die leefde tussen 935-1010.

Mitra Jashni begon haar literaire activiteiten met het uitgeven van de roman "The Memorial of The Memories" in 2004. Daar bleef het voorlopig bij. Op muzikaal terrein is zij actief als zangeres en percussie muzikante.

Haar muziek is een mengeling van Hebreeuwse, Afrikaanse, Spaanse en Indiaanse muziek met Perzische volksmuziek. Zij heeft inmiddels vele exposities gehouden en concerten gegeven zowel in Iran als in Ecuador.

De expositie duurt tot 10 juli en is te bezoeken gedurende openingstijden of op afspraak.