Protest tegen forse stijging eigen bijdrage huishoudelijke hulp


dinsdag, 12 mei 2015

Protest tegen forse stijging eigen bijdrage huishoudelijke hulp In korte tijd zijn er 633 bezwaren gekomen tegen de verhoging van de eigen bijdrage Wmo en Wlz. Logisch: per 2015 is de korting van 33% op de eigen bijdrage komen te vervallen. Veel ouderen voelen dit nu sterk in de portemonnee.
De Unie KBO wil compensatie voor mensen die hun hoge zorgkosten niet kunnen betalen.

Gebruikers van thuiszorg moeten nu meer betalen voor dezelfde zorg (en in een groot aantal gevallen zelfs voor minder zorg). Daarnaast kunnen gemeenten sinds dit jaar een aparte eigen bijdrage vragen voor algemene voorzieningen. Dit alles heeft gevolgen voor de koopkracht van ouderen.

Probleem is groter
Tot half april zijn er 633 bezwaarschriften over de verhoging van de eigen bijdrage ingediend bij het CAK. Dit kunnen er nog meer worden, want de periode waarbinnen bezwaar moet worden aangetekend is nog niet verstreken. Staatssecretaris Van Rijn vindt dat het aantal bezwaarschriften meevalt.
Bij ons Nationaal Meldpunt Ouderenzorg klaagden ook veel mensen over de hogere eigen bijdragen. Doorvragen leerde ons dat zij vaak geen bezwaar hebben aangetekend. Het probleem is volgens de Unie KBO dan ook veel groter dan de nu bekende 633 CAK-bezwaarschriften.

Hoge kosten compenseren
De Unie KBO vindt dat het huidige `anticumulatie-beding' - geen opeenstapeling van eigen bijdrages - niet alleen moet gelden voor de eigen bijdrage Wmo en Wlz. Maar ook voor de eigen bijdrage aan de algemene voorzieningen. Verder moeten gemeentes er, naar de mening van de Unie KBO, voor zorgen
dat gebruikers met hoge zorgkosten in aanmerking kunnen komen voor een financiele tegemoetkoming.

- We stuurden een brief naar de Tweede Kamer. Klik hier voor de tekst.

Bookmark and Share