De textielcontainer, er kan meer in dan je denkt!


(12-05-2015)

Jaarlijks verdwijnt in Nederland zo'n 140 miljoen kilo textiel in de vuilnisbak en wordt verbrand. Dat is zonde want 65% van dit textiel is nog herdraagbaar als kleding of herbruikbaar als grondstof voor nieuw textiel.

Werd tot voor kort alleen schone en bruikbare kleding geaccepteerd door de textielinzamelaars, dankzij nieuwe recyclingmethoden mag nu veel meer in de textielcontainer. Daarom is landelijk afgesproken dat alle textiel apart ingeleverd kan worden, ook als het versleten of kapot is. Gescheiden
inleveren van kleding, schoenen, huishoud- en woontextiel en ook knuffels is goed voor het milieu.

Alle textiel mag erin, behalve als het sterk vervuild of nat is

Textiel kan ingeleverd worden door het in een textielcontainer doen, mee te geven in een zak met huis-aan-huis inzamelacties of af te geven bij de kringloopwinkel of milieustraat. Kijk voor inzamelacties, adressen en openingstijden van de kringloopwinkel en milieustraat op de afvalwijzer.

Alle textiel dient in een gesloten plastic zak te worden aangeboden ter bescherming tegen vocht en vuil. Ook schoenen kunnen worden aangeboden door deze per paar aan elkaar te binden en in te leveren.

Het gescheiden in te leveren textiel bestaat uit:

* kleding en schoenen (draagbaar en niet-draagbaar);
* vodden, lappen en textielresten (textiel hoeft dus niet heel te zijn);
* huishoudelijk textiel, zoals

* handdoeken en theedoeken;
* lakens;
* dekens;
* kussenhoezen;
* gordijnen;

* dekbedden & kussens;
* zachte knuffels;
* kledingaccessoires: tassen en riemen.

Wat kan niet worden ingeleverd:

* natte en/of besmeurde kleding en textiel;
* tapijt en vloerbedekking;
* hard speelgoed.

Wat gebeurt er met het ingeleverde textiel?

Al het ingezamelde textiel wordt in twee sorteercentra gesorteerd. Het herbruikbare materiaal wordt in de kringloopwinkels verkocht; niet-herbruikbaar materiaal wordt vervezeld, hier worden bijvoorbeeld verhuisdekens en isolatiematerialen van gemaakt.