De kostendelersnorm en de invloed op uw bijstandsuitkering


Heeft u een uitkering op grond van de Participatiewet en deelt u uw woning met meerdere volwassenen van boven de 21 jaar? Dan heeft dat invloed op de hoogte van uw bijstandsuitkering.

Samen delen

Hoe meer personen van 21 jaar of ouder in uw huishouden wonen, hoe lager uw bijstandsuitkering wordt. De reden hiervoor is dat als er meer personen in een woning wonen, zij de woonkosten kunnen delen. Dit heet de kostendelersnorm. De kostendelersnorm is onderdeel van de Participatiewet en is
ingegaan op 1 januari 2015.

Meer informatie over de kostendelersnorm vindt u in een filmpje (Youtube).

Wat verandert er als ik nu een bijstandsuitkering krijg?

Als u op 31 december 2014 al een bijstandsuitkering ontvangt en deze in 2015 nog steeds ontvangt, valt u onder het overgangsrecht. U krijgt tot 1 juli 2015 een bijstandsuitkering die op de oude manier is berekend. Daarna geldt ook voor u de kostendelersnorm.

Bijstandsuitkering na 1 januari 2015

Vraagt u nu, na 1 januari 2015, een bijstandsuitkering aan en deelt u uw woning met meerdere volwassenen, dan geldt de kostendelersnorm direct voor u. Alleen de inkomsten en het vermogen van een echtgenoot (m/v) tellen mee voor het recht op de uitkering. Naar de hoogte of het soort inkomen van
de andere huisgenoten wordt niet gekeken, wel naar het feit dat er huisgenoten zijn waar een gezamenlijke huishouding mee is.

Belangrijk

Hoe meer volwassen personen tot een meerpersoonshuishouden behoren, hoe lager de bijstandsuitkering per uitkeringsgerechtigde. De hoogte van uw uitkering zal lager worden omdat u uw woning deelt met andere volwassenen.

Uitzonderingen

De kostendelersnorm geldt niet voor:

* Studenten
* Jongeren onder de 21 jaar
* Kamerhuurders en kostganger die een normale (commerciele) prijs betalen voor de kamer en/of de kost en inwoning

Bericht van de gemeente

Indien u momenteel een uitkering ontvangt, krijgt u uiterlijk juni 2015 definitief bericht over de hoogte van uw bijstandsuitkering vanaf 1 juli 2015.

Aanpassing kindregelingen

Heeft u kinderen onder de 18 jaar en maakt u gebruik van kindregelingen? Dan is uw situatie per 1 januari 2015 gewijzigd. Vanaf 1 januari 2015 heeft de overheid de bijdrage in de kosten van uw kinderen vereenvoudigd. Van de 10 regelingen zijn er nog 4 over, namelijk:

* kinderbijslag
* kindgebondenbudget
* kinderopvangtoeslag
* inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Meer informatie hierover kunt u vinden op: www.rijksoverheid.nl/kindregelingen.