OM eist gevangenisstraffen voor omvangrijke autodiefstal


12 mei 2015 - Arrondissementsparket Oost-Nederland

De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Arnhem gevangenisstraffen geeist tegen twee mannen die terecht stonden voor hun betrokkenheid bij omvangrijke autodiefstal.

Een 47-jarige man uit Heteren hoorde 5 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen een 26-jarige man uit Arnhem werd 3 jaar gevangenisstraf geeist.

De politie startte in 2014 onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland een onderzoek. Aanleiding was een flinke stijging van het aantal autodiefstallen in Arnhem en omgeving. De daders leken het daarbij vooral gemunt te hebben op auto's van de merken BMW en Volkswagen.

Dadergroep
Tijdens het onderzoek kwam een dadergroep van vijf verdachten in beeld. In twee loodsen in Helmond en een loods in Andelst werden enkele complete auto's en honderden voertuigenonderdelen aangetroffen. Deze voertuigonderdelen zijn in het onderzoek herleid naar ruim 70 voertuigen. De gestolen
auto's werden uit elkaar gehaald, omgekat en met andere kentekenplaten doorverkocht.

Op 15 oktober 2014 werden enkele verdachten aangehouden, onder wie de man uit Heteren. De man uit Arnhem werd op 29 oktober 2014 aangehouden.

De organisatie waartoe verdachten behoorden, heeft zich volgens de officier van justitie gedurende langere tijd met voertuigcriminaliteit bezig gehouden. De professionaliteit blijkt niet alleen uit het aantal loodsen en voertuigen dat gedurende het onderzoek is aangetroffen. Ook werd bij de
verdachten thuis speciale apparatuur aangetroffen om in te breken in de boordcomputer en/of de startonderbreking van luxe personenauto's. Hierdoor kon de diefstal plaatsvinden zonder dat er zichtbare schade aan de auto werd veroorzaakt.

Schade
De officier van justitie benadrukte de maatschappelijke schade die door de autodiefstallen wordt veroorzaakt: ,,Niet alleen de gedupeerden hebben er last van. Door de diefstal van veelal nieuwe auto's gaat voor alle autobezitters de premie voor de verzekering omhoog.'' De officier van justitie
haalde ter zitting ook nog een gedupeerde aan die verklaarde: "Mijn bedrijfsbus is gestolen en daar kan ik als zelfstandig ondernemer niet tegenaan werken."

Gedurende het proces hebben 28 benadeelde partijen aangegeven dat zijn hun schade door de verdachten vergoed willen zien. De officier van justitie heeft de rechtbank gevraagd de verdachte te veroordelen tot terugbetaling van de veroorzaakte schade. Het gaat in totaal om ruim 180.000 euro. De
daadwerkelijke schade is vermoedelijk veel hoger, maar kan niet exact worden berekend omdat niet alle onderdelen tot gestolen voertuigen waren te herleiden.

Drie medeverdachten moeten zich op een later moment nog voor de rechter verantwoorden. De officier van justitie heeft de verdachten tevens een ontnemingsvordering in het vooruitzicht gesteld om het crimineel verdiende geld af te pakken. Misdaad mag niet lonen.

De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, doet over twee weken uitspraak.

Deel dit op

*