In hoger beroep celstraf geeist voor medeplegen woningoverval Rotter..


12 mei 2015 - Ressortsparket

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft een gevangenisstraf van 42 maanden geeist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, tegen een 30-jarige man, wegens het medeplegen van een gewapende overval op een woning in Rotterdam, op 10 mei 2013.

De verdachte was niet lijfelijk bij de overval aanwezig, maar niettemin beschouwt het OM hem als medepleger van het misdrijf. De rechtbank zag dat eveneens zo en veroordeelde de man tot 42 maanden cel, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.

Op de bewuste datum belden twee mannen, voorzien van een vuurwapen, aan bij de woning van de slachtoffers aan de Tromsoedreef in Rotterdam. Het tweetal eiste geld van de bewoners, een man en een vrouw. De overvallers dreigden de kinderen van de slachtoffers te doden als hun eis niet werd
ingewilligd. De uiteindelijke buit kwam neer op wat sieraden en enkele mobiele telefoons. De beide overvallers zijn veroordeeld; de zaak van een van hen loopt nog in hoger beroep.

De 30-jarige handlanger fungeerde als contactpersoon tussen het `brein' achter de overval en de feitelijke uitvoerders. Volgens het OM heeft hij dusdanig nauw met de bedenker en eigenlijke overvallers samengewerkt, dat hij als medepleger is aan te merken. Hij begeleidde de overvallers naar de
woning van de slachtoffers en rapporteerde aan de bedenker. ,,Zijn rol is onontbeerlijk geweest voor de feitelijke uitvoering van de overval'', aldus de advocaat-generaal.

In zijn requisitoir wees de advocaat-generaal nadrukkelijk op de grote psychologische gevolgen die de overval op de slachtoffers heeft gehad. Daar trekt de verdachte zich niet veel van aan, aldus de aanklager in hoger beroep. ,,Zijn verantwoordelijkheid voor deze intens laffe roofoverval gaat
verdachte volledig uit de weg.'' De verdachte is eerder veroordeeld voor geweldsdelicten. De verdachte verkeert momenteel op vrije voeten; de advocaat-generaal heeft zijn gevangenneming gevorderd.

Het hof heeft de bedenker van de overval om technische redenen niet ontvankelijk verklaard in zijn hoger beroep, conform de vordering van het OM.

Het hof doet uitspraak op 26 mei.

Deel dit op

*