Nieuwe afspraken aanpak hennepteelt


Sandra Steeghs

De gemeente Renkum heeft met haar partners afspraken gemaakt over een hardere aanpak van hennepteelt.

Hennepteelt is in Nederland een groot probleem. Ook in de gemeente Renkum komt het voor. Kort geleden is een hennepkwekerij aan de Klingelbeekseweg 54b in Oosterbeek opgerold. In de kwekerij hebben 1200 planten gestaan.

Hardere aanpak

Hennepkwekerijen zijn brandgevaarlijk door de kans op kortsluiting en oververhitting, geven overlast voor de buurt en vaak zit er georganiseerde criminaliteit achter. De gemeente Renkum, het Openbaar Ministerie, energieleveranciers, woningbouwverenigingen en politie hebben afspraken gemaakt
over een hardere aanpak van hennepteelt en deze afspraken in een convenant vastgelegd. Daarin is onder andere opgenomen dat partijen nog meer de samenwerking met elkaar gaan zoeken.

Maatregelen

Burgemeester Jean Paul Gebben: "Als burgemeester zet ik alle middelen in die binnen mijn macht liggen om de hennepteelt aan te pakken. Een van de middelen is het aanschrijven van huurders en verhuurders van panden waar een kwekerij is aangetroffen. Deze aanschrijving kan, afhankelijk van de
ernst van de overtreding, bestaan uit een waarschuwing, maar ook het sluiten van het pand voor een bepaalde of onbepaalde tijd."

In artikel 13b van de Opiumwet staan de bevoegdheden beschreven die de burgemeester heeft om drugshandel aan te pakken.

Melding doen

Wanneer inwoners informatie of tips hebben over hennepkwekerijen, dan kunnen zij dit melden bij de politie via (0900) 8844 of via Meld Misdaad Anoniem via (0800) 7000. Ook bij de gemeente kan melding worden gedaan door een e-mail te sturen naar info@renkum.nl of te bellen naar (026) 33 48 111.