FNV start petitie over cao Agrarische bedrijfsverzorgingsdiensten


* 12-05-2015
* Mariette van Dijk (persvoorlichting)
* 0

De cao- onderhandelingen tussen FNV en de werkgeversvereniging van de Agrarische bedrijfsverzorgingsdiensten (WAB) zijn stukgelopen.

Bond wijst cao eindbod werkgevers af

De bond is verbolgen over het eindbod van de werkgevers, dat er op neer komt dat werknemers er tussen de zes en twaalf procent in loon op achteruit kunnen gaan en is een petitie gestart onder de ruim 2100 werknemers.

De medewerkers die vallen onder de cao Agrarische bedrijfsverzorgingsdiensten (BVD) helpen boeren met melken en verzorgen van dieren en nemen waar voor de boer als deze ziek is of met vakantie gaat. Jeroen Brandenburg: "Bedrijfsverzorgers zijn professionals die goed kunnen samenwerken en grote
verantwoordelijkheden hebben. Zij moeten worden beloond voor hun flexibiliteit en niet worden gestraft."

Toch willen de werkgevers o.a dat de zaterdagtoeslag verdwijnt, de zondagtoeslag verlaagt wordt en werkgeversrisico's voor rekening komen van de medewerkers. Brandenburg: "De verruiming van de dagspiegel en dagvenster betekent nog eens minder toeslag per dag en de voorgestelde verruiming van
de werkingssfeer betekent dat werknemers straks ook kunnen gaan vallen onder een inlenende cao als glastuinbouw met slechtere voorwaarden."

Alle verslechteringen bij elkaar opgeteld, kost het de bedrijfsverzorger afhankelijk van het werkrooster tussen de 6 en 12 procent loon per jaar en gaat dit ten koste van de prive werkbalans.

Vakbond CNV is gezwicht onder de druk van de werkgevers en stemde in met het eindbod, maar wel onder voorbehoud van ontbindende voorwaarden als blijkt dat de cao juridisch niet goed in elkaar zit. Brandenburg: "Ons lijken de voorwaarden juridisch niet houdbaar. We hopen dat de medewerkers in
beweging komen en massaal de petitie ondertekenen en daarmee een duidelijk signaal afgeven aan de werkgevers dat hun eindbod echt onacceptabel is. Daarna beraden we ons op eventuele vervolgstappen. Zolang de nieuwe cao niet getekend is, blijft de oude cao van toepassing."