Voorlichting beroerte op 12 mei

7 mei 2015

Op dinsdag 12 mei is het de Europese Dag van de Beroerte. Gespecialiseerd verpleegkundige Arienne Bode is op deze dag tussen 9.00 en 15.30 uur aanwezig in de centrale hal van het Havenziekenhuis met een voorlichtingstand. U kunt bij haar terecht met vragen, maar ook uw bloeddruk laten meten en uw BMI. Beide zijn risicofactoren voor de kans op een beroerte. Wat moet u doen als de verschijnselen van een beroerte zich voordoen?

'Snel optreden is belangrijk om schade aan de hersenen te beperken', aldus gespecialiseerd verpleegkundige Arienne Bode. 'Bel 112 zodra verschijnselen van een beroerte zich voordoen. De FAST-test (Face Arm Speech Test) is een snelle test om een beroerte bij iemand te herkennen.'

Face (gezicht):

Vraag de persoon om te lachen of de tanden te laten zien. Let op of de mond scheef staat en een mondhoek naar beneden hangt.

Arm:

Vraag de persoon om beide armen tegelijkertijd horizontaal naar voren te strekken en de binnenzijde van de handen naar boven te draaien. Let op of een arm wegzakt of rondzwalkt.

Speech (spraak):

Vraag aan de persoon of aan de familieleden of er veranderingen zijn in het spreken (onduidelijk spreken of niet uit de woorden kunnen komen).

Time (tijd)

Stel vast hoe laat de klachten bij de persoon zijn begonnen. Dit is van belang voor de behandeling.

Kijk voor meer informatie over beroerte op de website van de Hartstichting.