Rapport informatiebeheer ter instemming naar Colleges

De Vereniging van Zeeuwse Gemeenten (VZG) heeft eind april 2015 een brief gestuurd aan alle colleges van B&W, het college van GS van de provincie, het DB van het waterschap en de besturen van gemeenschappelijke regelingen. In die brief vraagt de VZG of zij zich kunnen verenigen met het rapport `Toekomstbestendig Informatiebeheer Zeeuwse overheden' en of ze akkoord gaan met het verstrekken van een opdracht aan een stuurgroep en ambtelijke werkgroep om de aanbevelingen van het rapport verder uit te werken. In het rapport staan aanbevelingen aan de Zeeuwse overheden om hun informatiehuishouding op orde te brengen en ervoor te gaan zorgen dat hun digitale informatie ook over 50 of 100 jaar nog vindbaar en leesbaar is.

Samenwerking Zeeuwse overheden

In februari 2014 namen de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten (VZG), het Waterschap Scheldestromen, de Provincie Zeeland en het Zeeuws Archief, het initiatief tot het oprichten van een werkgroep met vertegenwoordigers van de overheidsorganisaties in Zeeland. De werkgroep kreeg de opdracht hun portefeuillehouders te adviseren over de voorwaarden voor beheer en behoud van de digitale overheidsinformatie voor huidige en toekomstige generaties. Na de ambtelijke presentatie werd het rapport `Toekomstbestendig informatiebeheer Zeeuwse overheden' gedeeld met de Kring van secretarissen en met de portefeuillehouders van de Zeeuwse overheden. Daar is afgesproken het rapport aan de overheidsbesturen voor te leggen.

Aanbevelingen

Het rapport geeft een aantal concrete aanbevelingen langs twee hoofdsporen. Het ene is zorgen voor een gezonde digitale informatiehuishouding. En het tweede, zich concreet voor te bereiden op de opslag van digitale overheidsinformatie in een e-Depot. Dit is een voorziening die aan de nodige kwaliteitseisen voldoet voor langdurig beheer en toegankelijkheid. Het Zeeuws Archief gaat een dergelijke voorziening aanbieden.

Rapport `Toekomstbestendig Informatiebeheer Zeeuwse Overheden'

Aanbiedingsbrief VZG

Brief `Voorkom digitale dementie'

Zie het origineel.