VEH: vertrouwen in woningmarkt blijft stabiel

VEH: vertrouwen in woningmarkt blijft stabiel

Amersfoort, 12 mei 2015 - Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt blijft in april stabiel op een relatief hoog niveau van 104 punten. De Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis staat daarmee iets boven de neutraalwaarde van 100 punten. Dit duidt erop dat de vraag naar koopwoningen voorlopig aanhoudt.

Volgens VEH-woningmarktdeskundige Maarten Eeke van der Veen is de historisch lage hypotheekrente de belangrijkste oorzaak voor het vertrouwen. Kopers kiezen bij het afsluiten van hun nieuwe hypotheek in grote meerderheid voor de zekerheid van langjarige lage maandlasten en leggen de hypotheekrente vast voor een periode van 10, 15 of 20 jaar.

Van der Veen: "Mensen die de afgelopen crisisjaren hun verhuisplannen opzij hebben gezet - waaronder veel starters - zien nu hun kans. Zij zorgen voor een inhaalvraag op de woningmarkt. De vraag op dit moment is wel hoe de woningmarkt zich ontwikkelt als per 1 juli wederom enkele beperkende maatregelen in werking treden. De hypotheekverstrekkingsnormen worden verder aangescherpt, de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat omlaag van 265 naar 245 duizend euro en de Btw op de loonkosten van onderhoud en verbouwen gaat van 6% weer terug naar 21%. Het kan zijn dat huizenkopers hierop een voorschot nemen." Sinds het dieptepunt van 51 punten in december 2012 is het consumentenvertrouwen gestaag geklommen naar een piek van 105 in december vorig jaar. Sindsdien blijft de Eigen Huis Marktindicator enkele punten boven de neutraalwaarde van 100.

De Eigen Huis Marktindicator meet specifiek voor de woningmarkt het consumentenvertrouwen.