Weekoverzicht Defensie-operaties

Nieuwsbericht | 12-05-2015 | 16:00

Nederlandse special forces leverden 532 nieuwe commando's af voor de Iraakse strijdkrachten. Dat deden ze samen met instructeurs uit Belgie, Italie en Spanje. Een overzicht van Defensie-operaties van 4 tot en met 10 mei.

De 8 weken durende opleiding draaide om fysieke en mentale training, schieten, vechten in stedelijk gebied, medische verzorging en meer.

Vorige week startte in Bagdad een tweede commando-opleiding. Trainers van de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers vervolgden daarnaast de infanterie-opleiding in Erbil.

Nederlandse F-16's vlogen 11 missies boven Irak en bombardeerden 12 keer doelen van terreurorganisatie ISIS. De Air Taskforce Middle East passeerde afgelopen week de grens van 4.000 vlieguren.

Oekraine

Na afronding van de zoektocht naar slachtoffers van vlucht MH17, keerden de laatste leden van de repatrieringsmissie terug uit Oekraine. 6 vrachtwagens zijn in Oekraine beladen met wrakstukken en met materiaal van het onderzoeksteam.

Nepal

Een KDC-10 transportvliegtuig van de luchtmacht kwam terug uit Nepal met 68 Nederlandse en 44 buitenlandse hulpverleners, 18 gestrande landgenoten en 11 reddingshonden.

Afghanistan

Voor de NAVO-missie Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse leidinggevenden. Daarnaast leverde Nederland logistieke capaciteit, een transporteenheid en medisch personeel.

Archieffoto: Een Apache-gevechtshelikopter gereed voor opstijgen.

Archieffoto.

Mali

De eerste onderzoeksresultaten rond de oorzaak van de Apache-crash in Mali werden afgelopen week bekend. Inmiddels zijn de vliegoperaties met Apaches in Mali hervat.

Een Chinook-transporthelikopter maakte verkenningsvluchten en vloog voorraden voor de special forces naar Kidal. Zij patrouilleerden verschillende dagen in Noord-Mali. De inlichtingencompagnie voerde operaties uit in Gao en richting Ansongo en Batal.

Libie

Een Nederlandse officier is afgelopen week naar Tunesie vertrokken. Hij maakt deel uit van de EU-liaison- en planningcel, waarbinnen gewerkt wordt aan opties voor de stabilisatie van Libie.

Antipiraterij

De Johan de Witt patrouilleerde voor het laatst deze missie bij Somalie. 2 boordhelikopters maakten verkenningsvluchten. In Djibouti eindigde voor de Johan de Witt de bijdrage aan operatie Atalanta. De Zweedse commandant droeg hier zijn commando over droeg aan de nieuwe Spaanse commandant. De Zweed opereerde afgelopen maanden vanaf de Johan de Witt. Aansluitend bracht het schip nog een havenbezoek aan Aqaba, in Jordanie.

Op het Duitse fregat FGS Bayern ondersteunt een Nederlands team van mariniers en vlootpersoneel bij het doorzoeken van verdachte schepen. De Bayern patrouilleerde voor de kust van Somalie en leverde voedsel en water af bij een gestrande dhow.

Verschillende beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beveiligden Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten.

Oostzee

Zr. Ms. Tromp sloot zich aan bij de Standing NATO Maritime Group 2 op de Oostzee. Het schip blijft daar tot juni.

Operaties binnen het Koninkrijk:

De Commandantder Strijdkrachten en de operationeel commandanten leggen kransen op de Dam.

Dodenherdenking

Wereldwijd herdacht Defensie burgers en militairen die omkwamen door oorlogsgeweld en tijdens vredesoperaties sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Bevrijdingsdag

Militairen droegen bij aan het defile in Wageningen en bouwden een ponton voor het concert op de Amstel. De Koninklijke Luchtmacht vloog artiesten met 2 Cougar- en 1 NH90-transporthelikopters naar de verschillende bevrijdingsfestivals.

Archieffoto: Marechaussees bekijken een paspoort.

Archieffoto

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee hield in IJmuiden 2 Albanezen aan die naar Engeland wilden reizen met vervalste reisdocumenten. De marechaussee doet verder onderzoek.

Explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam ruim 40 keer in actie voor het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog en 3 keer voor een geimproviseerd explosief. Op de bodem van de Noordzee vernietigden mijnenjagers van de Koninklijke Marine 1 explosief.

Medisch transport

Reddingshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht vervoerden 8 patienten vanaf Terschelling en Vlieland naar ziekenhuizen op het vaste land. Een ingehuurde SAR-helikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen bracht een patient van een platform ten noordwesten van Den Helder naar het ziekenhuis in Alkmaar.