Toekomstbestendigheid ziektebegrip in de sociale zekerheid

Persbericht / Utrecht, 12 mei 2015

Toekomstbestendigheid ziektebegrip in de sociale zekerheid

Aan Minister Asscher (Ministerie SZW) wordt aandacht gevraagd voor de vervagende grenzen tussen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid en voor de vraag of het huidige ziektebegrip in de sociale zekerheid wel toekomstbestendig is.

In een brief aan de minister uit de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) haar zorg over de toekomstige uitvoerbaarheid van de huidige arbeidsongeschiktheidsregelingen.

Voorzitter Jim Faas van de NVVG vraagt de minister om de overgangen tussen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid nader te onderzoeken, waarbij ook aandacht wordt gevraagd voor speciale groepen, met name 30minners en 60plussers. Vraag daarbij is of 'ziekte' nog voldoende discrimineert tussen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.

Daarnaast is het hoog tijd om te evalueren of het huidige ziektebegrip - cornerstone van de sociale arbeidsongeschiktheidsregelingen in de afgelopen twintig jaar - en de manier waarop het ziektebegrip wordt uitgelegd en gehanteerd, toekomstbestendig is. De NVVG doet in haar brief enkele aanbevelingen.

Kort profiel NVVG

De verzekeringsgeneeskunde staat voor bevordering arbeidsparticipatie: “meedoen in de samenleving naar ieders mogelijkheden”. De verzekeringsgeneeskunde staat voor het juist en rechtmatig beoordelen van de claimklacht(en) en een goed risicomanagement.