Haagse beroepsdemonstrant veroordeeld na geweld

in Nederland / door Guy Muller / op 12/05/2015 om 16:06 / Tags: CIDI, Terrorisme, Tweede Kamer, vooroordelen

De man die bekend staat als de 'Haagse beroepsdemonstrant' is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur voor mishandeling. Op 10 augustus 2014 stond de beroepsdemonstrant, die al tien jaar eenmansdemonstraties houdt tegen Israel, in de Grote Markstraat met een protestbord. Het slachtoffer sprak hem aan. Na een woordenwisseling duwde de demonstrant het slachtoffer en trapte hem in zijn buik. Zijn slachtoffer viel en liep ernstig lichamelijk letsel op.

Hoewel de beroepsdemonstrant ook zou hebben gezegd "ze moeten alle Nederlandse Joden de strot afsnijden", is hij vrijgesproken voor discriminatie van Joden. De rechtbank vond dat de verklaringen van degene die aangifte heeft gedaan, van twee getuigen en van de dader zelf te zeer uiteenlopen om precies te kunnen vaststellen wat hij heeft gezegd en in welke context dit is gebeurd. Het is nog niet bekend of het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

Eerder vermeldingen in de CIDI-Monitor

Dezelfde man staat al jaren met anti-Joodse en anti-Israel borden. In 2014 kreeg CIDI een melding binnen dat de eenmansdemonstrant bij de uitgang van de Tweede Kamer stond met borden met de teksten: "'Israeli' Joden erger dan de Nazi's" en daaronder 'Zionisme Thora Facisme". Op een ander bord stond: "Joods Nazi terreur tegen bevolking Palestina". Ook in 2013 stond hij in augustus in Den Haag met antisemitische teksten. Ieder keer met nieuwe borden met nieuwe teksten.