Jpost: AOW 90-jarige overlevende toch niet gekort

in Nederland / door Elise Friedmann / op 12/05/2015 om 16:51 / Tags: CIDI, nederzettingen

De 90-jarige Nederlandse Holocaustoverlevende die onlangs verhuisde naar Modi'in raakt toch niet 35 procent van haar AOW kwijt. De brief die zij hierover ontving was 'zeer betreurenswaardig' en 'had voorkomen moeten worden', zei een woordvoorder van het ministerie van Sociale Zaken vandaag tegen de Jerusalem Post. Deze mevrouw behoudt haar AOW, `omdat zij de gevolgen van haar verhuizing niet had kunnen voorzien'.

In Israel was grote verontwaardiging ontstaan omdat het 'schandalig is dat uitgerekend de Nederlandse regering straffen oplegt aan burgers die op haar grondgebied de Jodenvervolging hebben meegemaakt en die hun oude dag bij hun kinderen willen doorbrengen', zoals Colette Avital tegen Israel Radio zei. 'Europese regeringen kunnen elk beleid voeren wat zij willen over de nederzettingen, maar de gevolgen daarvan moeten zij opnemen met degenen die in Israel de besluiten nemen', aldus Avital, hoofd van het Centrum voor Holocaustoverlevenden in Israel.

Nederland kort of stopt al sinds 2003 de uitkeringen van Nederlanders die buiten de Groene Lijn wonen, omdat `de rechtmatigheid van hun uitkeringen daar niet te controleren valt', zoals de regering toen stelde.

Dit trof ook de 90-jarige mevrouw die onlangs naar Modi'in verhuisde om in de buurt van haar zoon te gaan wonen. Vreemd, vond CIDI: dat deze mevrouw uitkeringsgerechtigd is, is immers al 25 jaar geleden vastgesteld en al die tijd ontving zij gewoon haar AOW. Dat hoeft nu niet meer te worden gecontroleerd. De korting die haar werd opgelegd kan niet anders worden gezien als een straf voor haar verhuizing.

De vrouw in kwestie is hiermee geholpen, maar zij is niet de enige die door het Nederlandse kortingsbeleid werd getroffen. Over de vraag of deze beslissing ook gevolgen zal hebben voor andere Nederlandse Holocaustoverlevenden die wegens hun woonplaats waren gekort, was de woordvoerder van het ministerie onduidelijk. 'Het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken zal binnenkort een gewijzigd beleid publiceren. Dit nieuwe beleid zal na publicatie van toepassing zijn op nieuwe gevallen. De precieze bepalingen van dit nieuwe beleid kunnen nog niet voorzien worden,' zei de woordvoerder tegen de Jerusalem Post.

Wordt vervolgd dus.