CDS luncht met VeVa-leerlingen

Nieuwsbericht | 12-05-2015 | 17:03

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp lunchte vanmiddag met 13 leerlingen van 7 verschillende Veiligheid en Vakmanschap-opleidingen (VeVa). De generaal had hen uitgenodigd op het ministerie van Defensie ter afsluiting van de ROC School Tour die hij afgelopen schooljaar maakte.

CDS luncht met VeVa-leerlingen.

"Ik vond het erg bijzonder dat we de generaal toen alles mochten vragen op school", blikt ROC-leerling Anton Hofland terug. Tijdens de lunch bespraken de scholieren samen met de generaal nog eens de hoogtepunten van zijn bezoek. "Ik vond de interactie met jullie het leukst", vertelt de generaal. "Daardoor weet ik nu beter wat er bij jullie leeft. Dat is voor mij erg verfrissend en zet me aan tot nadenken."

ROC School Tour

Tijdens de 7 werkbezoeken van de CDS stonden de leerlingen centraal. Zij gaven hem een rondleiding door de school, namen het tegen hem op in metsel-, hindernisbaan- en bandenwisselwedstrijden en vroegen hem het hemd van het lijf tijdens vraag-antwoordsessies. Middendorp: "Jullie zijn heel bewust bezig met jullie toekomst en hebben een enorme gedrevenheid. Blijf je hart volgen. Dat is het belangrijkst. Of je nu voor Defensie gaat of niet."

Ook volgend jaar gaat de generaal naar diverse VeVa-opleidingen. "Niet om mensen over de streep te trekken bij ons te komen werken, maar om feeling te houden met de opleidingen en wat er onder de leerlingen leeft. Jullie zijn immers de toekomst van de maatschappij en misschien wel van Defensie."

Autowisselbandwedstrijd met VeVa-leerlingen.

Inhoud opleiding

De mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap bereidt jongeren na het vmbo voor op een baan binnen Defensie. De opleiding op mbo-niveau 2, 3 of 4 is een prima opstap voor een baan als soldaat, matroos, marinier, korporaal of onderofficier. De lessen op het ROC worden afgewisseld met praktijkweken bij een onderdeel van Defensie. VeVa kent 9 verschillende vakrichtingen en duurt afhankelijk van het niveau 18 tot 48 maanden. Momenteel volgen 5.000 jongeren verspreid over 30 ROC's een VeVa-opleiding.