Rijkswaterstaat start met aanleg hoogwatergeul bij Well

12-05-2015 | Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud | persbericht

Deze week begint aannemer Martens en Van Oord in opdracht van Rijkswaterstaat met de aanleg van de hoogwatergeul bij Well.

Betere bescherming tegen overstromingen bij Well en Aijen

In het Tracebesluit van 2002 is vastgelegd dat in het gebied tussen Well en Aijen twee hoogwatergeulen worden aangelegd. De noordelijke geul bij Aijen is onderdeel geworden van Maaspark Well. Sinds maart 2014 is Kampergeul B.V. bezig met de realisatie ervan. De zuidelijke geul wordt gerealiseerd door de aannemer Martens en Van Oord. Met de aanleg van de zuidelijke geul sluit het gebied qua inrichting aan bij het Maaspark Well en wordt de aan de omgeving toegezegde hoogwaterbescherming per eind 2015 gehaald.

Waaruit bestaat het werk?

Alle voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels klaar. Er is bodemonderzoek uitgevoerd, niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog zijn onschadelijk gemaakt en er zijn bomen gekapt. Ook heeft de ecoloog waardevolle en te behouden vegetatie geinventariseerd en verplaatst.

Begin mei start de uitvoering van de aanleg van de zuidelijke geul met het aanvoeren van materieel over water. Met stalen rijplaten worden werkwegen aangelegd en er worden enkele proefsleuven gegraven. Het ontgraven en over water afvoeren van de circa 280.000 m3 grond start stroomafwaarts waarna er in de richting van het dorp Well wordt gewerkt. Ook wordt - net als op vele andere plekken langs de Maas- een deel van de oever ontdaan van de aanwezige stenen. Hierdoor kan zich weer ondiep water met een gezond planten- en dierenleven ontwikkelen. Daardoor verbetert de kwaliteit van het rivierwater.

Bekijk de video voor een indruk van de werkzaamheden.

Wegafsluiting

Ter hoogte van het natuurgebied De Baend wordt het maaiveld tussen de Bandweg en de Maas verlaagd. De Bandweg zal op drie plaatsen worden verlaagd zodat bij hoogwater De Baend kan vollopen en daarna weer leegstromen. Om deze werkzaamheden uit te voeren is de Bandweg tijdelijk afgesloten.