Stel, je bent geen cavia – Een introductie in de filosofie


Door Onno Zijlstra

Amersfoort, 20150407 -- De Kaping biedt in dit voorjaar op 4 dinsdagochtenden de cursus ‘Stel, je bent geen cavia – een introductie in de filosofie door Onno Zijlstra’ aan. De cursus wordt gegeven op 12 en 26 mei, 9 en 23 juni van 09:45-12:30 uur in De Kaping (Smallepad 3, Amersfoort) door filosoof Onno Zijlstra.

“Verwondering is het begin van de filosofie.” (Plato)

De cursus wordt gegeven aan de hand van vier hoofdvragen: 

1.        ‘Wat kan ik weten?’ gaat in op de tegenstelling tussen zintuigen en verstand in de zeventiende eeuw (Descartes en Locke).

2.        ‘Wat moet ik doen?’ licht de tegenstelling binnen de ethiek tussen gevoel/plicht en  geluksberekening in de achttiende eeuw (Rousseau en Bentham) toe.

3.        ‘Wat mag ik hopen?’ gaat over het denken over zin en zinloosheid in de negentiende eeuw  (Hegel en Schopenhauer).

4.        ‘Wat is de mens?’ behandelt de twee grote filosofen van de twintigste eeuw, Wittgenstein en  Heidegger.

Over Onno Zijlstra:

“Als filosofie niet al had bestaan, had het voor mij uitgevonden moeten worden”

Onno Zijlstra was docent filosofie aan de Vrije Universiteit, de Protestantse Theologische  Universiteit en aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Hij schreef onder andere een  inleiding in de filosofie (Dilemma’s), een inleiding in de esthetica (Wat doet die rode vlek  daar linksboven?) en een boek over Søren Kierkegaard (Kierkegaard in discussie).

Praktische details:

De kosten voor de hele serie zijn € 50,- inclusief een kop koffie/thee met gebak. Inschrijving kan t/m 5 mei via de website (www.dekaping.nl). Uitgangspunt voor de cursus is het boek ‘Dilemma’s. Een kortere inleiding in de filosofie’ (Budel: Damon 2003; 75 bladzijden) van de hand van O. K. Zijlstra, verkrijgbaar bij boekhandel Veenendaal te Amersfoort.





Stichting De Kaping