Gezocht: enthousiaste leden voor de Baarnse Wmo-adviesraad


Gezocht: enthousiast lid voor de WMO-adviesraad

De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geeft veel verantwoordelijkheid voor zorg en welzijn van inwoners aan gemeenten. Gemeenten gaan mantelzorgers en vrijwilligers ondersteunen en willen daarmee voorkomen dat inwoners op professionele ondersteuning aangewezen zijn. De gemeenten
moeten daarnaast algemene en maatwerkvoorzieningen bieden, die de zelfredzaamheid en participatie van clienten ondersteunen. Ook moet een maatwerkvoorziening voor opvang geboden worden. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat gemeente en burger de ruimte hebben om te komen tot oplossingen die
zijn toegesneden op individuele en lokale omstandigheden.

De Wmo kent drie doelen:

1. Het bevorderen van mantelzorg, sociale samenhang, vrijwilligerswerk, veiligheid en leefbaarheid in de gemeente, alsmede voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld.
2. Het ondersteunen van de zelfredzaamheid en de participatie van personen met een beperking of met chronische, psychische of psychosociale problemen, zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving.
3. Het bieden van opvang (maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, beschermd wonen en verslavingszorg).

Wmo-raad Baarn:
Burger- en clientenparticipatie vormen een essentieel onderdeel van de Wmo. In dit kader is de Wmo-raad Baarn opgericht. De raad voorziet de gemeente gevraagd en ongevraagd van advies over beleid en uitvoering van de Wmo.

* De Wmo-raad bestaat uit minimaal vijf en maximaal negen leden. Bij vacatures worden nieuwe leden geworven door de Wmo-raad en voorgedragen ter benoeming aan B&W van Baarn.
* Leden van de Wmo-raad vertegenwoordigen geen eigen achterban, maar hebben zitting op persoonlijke titel, dus zonder last of ruggespraak.
* De leden zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het integraal adviseren op alle deelterreinen van de Wmo.
* De zittingsduur van alle leden is, behoudens tussentijdse aftreding, vier jaar. Na de eerste zittingstermijn zijn de leden eenmalig herbenoembaar voor een tweede termijn van vier jaar.

Vacatures in de Wmo-raad Baarn
Wij komen graag in contact met personen die voldoen aan het volgende algemene profiel:

* Affiniteit met het (brede) terrein dat de Wmo bestrijkt / binding hebben met Wmo-doelgroepen.
* Analytisch, initiatiefrijk, communicatief en oplossingsgericht.
* Beleidsmatig kunnen adviseren (detailinformatie vertalen naar algemene adviezen, verschillende -soms tegenstrijdige- geluiden samenvoegen tot een eenduidig advies).
* Betrokken zijn bij de Baarnse samenleving, maar daar niet actief als gemeenteraadslid, steunfractielid of ambtenaar.
* Geen persoonlijk of zakelijk belang vertegenwoordigen; Niet verbonden met partijen, waarmee de gemeente binnen het kader van de Wmo contracten zou kunnen afsluiten (zorgaanbieder of hulpmiddelenleverancier).
* Gevoel hebben voor politiek-bestuurlijke verhoudingen.
* Tijd willen investeren (12-16 uren per persoon per maand).
* Woonachtig zijn in de gemeente Baarn of aantoonbare binding hebben met Baarn.

Met deze vacatures verwachten wij specifiek de volgende expertise in huis te halen:

Kennis van en ervaring met:

* Financien
* Vrijwilligerswerk
* Mensen met een beperking

Ervaring als secretaris van een bestuur strekt tot aanbeveling. Wij geven de voorkeur aan mensen met een recent netwerk in de zorgsector.

Een Wmo-raadslid werkt op vrijwillige basis en ontvangt daarvoor een vergoeding van 65 euro per vergadering (maximaal 390 euro op jaarbasis). Naast 6 vergaderingen per jaar zijn er regelmatig overlegmomenten met ambtenaren en politici en is er intensief overleg per email en telefoon.

Reageren?
Heeft u interesse in deze functie en voldoet u aan het profiel? Reageer dan per mail naar wmoraad.baarn@gmail.com Voor meer informatie kunt u bellen met de voorzitter, de heer Michiel Thissen (tel. 06-50632433) Indien u op een vorige vacature van de Wmo-raad reageerde en ook in deze ronde weer
wil solliciteren, dan volstaat een telefoontje naar de voorzitter.

Bron: Wmo-adviesraad Baarn