Voortzetting proef verruiming openingstijden terrassen


Geplaatst: 13-5-2015

Het college heeft besloten de proef van verruiming openingstijden voor terrassen van horecagelegenheden voort te zetten. In 2014 is de proef van start gegaan, waarbij terrassen op vrijdag- en zaterdagavond een uur langer open mochten blijven, namelijk van 24:00 tot 01:00 uur. Aangezien deze
proef vorig jaar niet tot extra (geluids)overlast heeft geleid, is besloten dit besluit door te zetten tot 1 november 2015. Daarna wordt de beleidsregel aangepast om de nieuwe sluitingstijden structureel te maken.

Het oorspronkelijke verzoek komt van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Moerdijk. Ondernemers hoopten op meer tevredenheid onder hun klanten als zij wat langer van de terrassen gebruik konden maken. Daarnaast zou het de levendigheid in de dorpen kunnen vergroten.
Uit de evaluatie van de proef blijkt dat de verruiming van de openingstijden niet heeft geleid tot onevenredige (geluids)overlast. Er zijn sinds het begin van de proef slechts twee reacties binnengekomen op het opengestelde mailadres. Beide waren niet als klacht bedoeld tegen de proef.

Omwonenden

Op verzoek van de burgemeester zijn de omwonenden in april 2015 persoonlijk benaderd, met het verzoek te reageren op de proef van 2014. Uit deze reacties kan worden geconcludeerd dat 95% van de aangeschreven huishoudens positief staat tegenover het verruimen van de openingstijden.
De ondernemers uit Willemstad en Zevenbergen gaven na het terrasseizoen van 2014 aan wekelijks gebruik te maken van de regeling. In de overige kernen werd hier slechts incidenteel gebruik van gemaakt. Beide stadsraden hebben aangegeven geen negatieve reacties te hebben ontvangen vanuit de
bevolking. Ook de KHN heeft positief gereageerd op de pilot.