Van Lanschot trading update: eerste kwartaal 2015

Datum: 13 mei 2015

* Positief kwartaalresultaat, op vergelijkbaar niveau als eerste drie maanden 2014

* Client assets groeien naar EUR 61,7 miljard

* Solide kapitaalbasis: Common Equity Tier I-ratio [1] bedraagt 14,2% * Lancering ondernemerscampagne door Private Banking

Van Lanschot publiceert vandaag de trading update over het eerste kwartaal van dit jaar. Constant Korthout, Chief Financial & Risk Officer van Van Lanschot: "We zijn tevreden over het resultaat van de eerste drie maanden van het jaar. Onze nettowinst is vergelijkbaar met die van dezelfde periode vorig jaar. In lijn met onze transformatie naar een gespecialiseerde wealth manager zien we effectenprovisie en overige provisie aanzienlijk stijgen. Door de lage rente is het interestresultaat lager. De kosten zijn vergelijkbaar met vorig jaar, terwijl de toevoeging aan de kredietvoorziening een lichte daling laat zien. Dankzij een positief beursklimaat bedroegen de client assets eind maart EUR 61,7 miljard, een stijging van EUR 4,3 miljard in vergelijking met ultimo 2014.

We zetten onze wealth managementstrategie voort, gericht op het versterken van de positie van onze kernactiviteiten Private Banking, Asset Management en Merchant Banking. Private Banking brengt haar propositie voor ondernemers voor het voetlicht in een nieuwe campagne. Van Lanschot en Kempen Capital Management hebben gezamenlijk Evi Pensioen gelanceerd. Hiermee kunnen werknemers, ondernemers en zzp'ers fiscaal aantrekkelijk vermogen opbouwen voor hun pensioen, profiterend van de beleggingskennis die wij in huis hebben. Binnen Merchant Banking waren Kempen Corporate Finance en Kempen Securities betrokken bij verschillende transacties, waaronder de beursintroducties van de Nederlandse ondernemingen Lucas Bols en GrandVision. Corporate Banking zet de geleidelijke afbouw van de zakelijke- en vastgoedkredietportefeuille conform plan voort.

Onze kapitaal- en liquiditeitsratio's zijn solide en ontwikkelen zich naar tevredenheid. De phase-in Common Equity Tier I-ratio [1] daalde licht naar 14,2%, in lijn met onze verwachting dat deze ratio eind 2015 op een vergelijkbaar niveau zal liggen als eind 2014. De fully loaded Common Equity Tier I-ratio1 kwam uit op 13,3%. De leverageratio [2] bedraagt 5,7%."

FINANCIELE AGENDA 2015

13 mei Algemene Vergadering van Aandeelhouders ('s-Hertogenbosch, aanvang 14.00 uur)

25 augustus Publicatie halfjaarcijfers 2015

6 november Publicatie trading update derde kwartaal 2015

1] Exclusief ingehouden winst van het lopende boekjaar

2] Fully loaded, exclusief ingehouden winst van het lopende boekjaar