Nominaties De Inktaap 2016 bekend

PERSBERICHT

Woensdag 13 mei

Van Dis maakt nominaties Inktaap 2016 compleet

Met de bekendmaking van Adriaan van Dis als winnaar van de Libris Literatuur Prijs met zijn roman Ik kom terug, is de shortlist voor de nieuwe editie van De Inktaap compleet. Vanaf september zullen ca. 1.500 jongeren in Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao beginnen aan het leesavontuur van De Inktaap, dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied,.

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij scholieren worden geconfronteerd met actuele literatuur, waaronder de keuze van de jury’s van de AKO Literatuurprijs (vanaf 2015 ECI Literatuurprijs), de Gouden Boekenuil, de Libris Literatuur Prijs en de nominatie uit de Cariben. De Inktaap is daarmee in feite de supercup van de Nederlandse letteren. De complete shortlist bestaat uit:

Ik kom terug van Adriaan van Dis - Atlas Contact (Libris Literatuur Prijs 2015)

Orgelman van Mark Schaevers - De Bezige Bij (Gouden Boekenuil 2015)

Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans - De Bezige Bij (AKO Literatuurprijs 2014)

Vervoering van Shantie Singh - De Geus (Caribische nominatie)

Elk jaar doen meer dan honderd scholen uit de vier landen mee aan De Inktaap. Leerlingen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar vormen de jury. Zij lezen onder begeleiding van hun docenten de boeken, wisselen leeservaringen uit met jury's over de grens, en kiezen vervolgens in een slotdebat op school hún winnaar. De resultaten van alle jurygroepen samen bepalen wie De Inktaap 2016 verdient.

Uitreiking

Op 14 maart 2016 wordt tijdens een feestelijke slotdag het project afgesloten en wordt De Inktaap uitgereikt. Ongeveer duizend jongeren zijn daarbij aanwezig. Voor de aanwezige jongeren is het een bijzondere dag omdat zij de genomineerde auteurs kunnen ontmoeten en bevragen. Ook gaan zij met elkaar in debat en zijn er workshops.

Vorige winnaars

Afgelopen editie won Ilja Leonard Pfeijffer De Inktaap 2015 met zijn boek La Superba. Pfeijffer over De Inktaap: ‘Een van de mooiste prijzen, als je ziet hoe goed de jury is’. Ook winnaar Tommy Wieringa sprak bij het in ontvangst nemen van De Inktaap 2014 vol lof over de jury: ‘Dat jongeren een roman als deze lezen, begrijpen en waarderen, is een serieuze bekroning.’ Eerdere winnaars van De Inktaap zijn: A.F.Th. van der Heijden, Robert Vuijsje, Dimitri Verhulst, Tom Lanoye en Harry Mulisch.

Over De Inktaap

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Canon Cultuurcel van het Departement Onderwijs en het departement Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en Stichting Lezen Nederland. Het project wordt uitgevoerd door Passionate Bulkboek in Rotterdam, Villanella in Antwerpen en de Nederlandse Taalunie in Suriname en op Curaçao.