Koenders: Nieuw internationaal evenwicht Rusland noodzakelijk

Nieuwsbericht | 13-05-2015

De internationale benadering van Rusland kan `niet meer dezelfde zijn als voor de Russische inmenging in Oekraine'. Door middel van spierbal (defensieve maatregelen), vuist (sancties) en open hand (dialoog) moet een nieuw internationaal evenwicht worden bereikt met Rusland. Dat schrijft minister Koenders (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

De illegale annexatie van de Krim en de inmenging in het conflict in Oost-Oekraine heeft volgens Koenders geleid tot een `waterscheiding' tussen de voormalige en huidige benadering van Rusland. Hij spreekt van een vertrouwensbreuk, die hersteld zal moeten worden. `Rusland is in korte tijd veranderd in een land waarmee de relaties over vrijwel de gehele linie gecompliceerder zijn geworden en dat zich openlijk lijkt af te keren van de internationale rechtsorde, de bestaande veiligheidsordening in Europa en de universaliteit van mensenrechten waar Nederland bijzonder aan hecht.'

De Russische autoriteiten hebben de laatste jaren in toenemende mate restrictieve wetgeving aangenomen, waarbij nadruk wordt gelegd op nationale trots en unieke Russische waarden, schrijft Koenders. `Dat gaat gepaard met een assertievere en agressievere Russische buitenlandpolitiek met betrekking tot het nabije buitenland.' In combinatie met de Russische bereidheid om militair-politieke middelen in te zetten, is daardoor een zorgwekkende situatie ontstaan, analyseert de minister.

Een eensgezinde, internationale benadering van Rusland is daarom van het grootste belang, vindt Koenders. Nederland zal zich dan ook inzetten voor gemeenschappelijkheid in EU-, NAVO- en OVSE-verband. Volgens de minister moet de internationale gemeenschap zich krachtig blijven opstellen, totdat Rusland koers wijzigt.

Nederland blijft zich, juist in de huidige context, sterk maken voor de bevordering van mensenrechten in Rusland, people-to-people contacten, en uitwisselingen met onafhankelijke instellingen op het gebied van cultuur en wetenschap. Koenders: `Het behoeft geen betoog dat moet worden voorkomen dat de relatie afglijdt naar een nieuwe vorm van Koude Oorlog met Rusland'.

De minister concludeert dat Nederland kiest voor een realistische inzet, gericht op de-escalatie van het Russische beleid ten aanzien van Oekraine, en waar mogelijk dialoog en functionele samenwerking. `Met sanctiedruk en gemeenschappelijke defensie alleen zal geen nieuwe balans in de relatie met Rusland gevonden kunnen worden. Het is ook van cruciaal belang om met Rusland open te blijven communiceren', aldus de minister.