Jongeren schrijven minibiografie Drentsche Aa in kader van jubileum 50 jaar gedachtenplan

Persbericht

Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa

Jongeren schrijven minibiografie Drentsche Aa in kader van jubileum 50 jaar gedachtenplan.

Komende week start een uitdagend onderwijsproject in het Drentsche Aa gebied. Leerlingen van het Dr. Nassaucollege (locatie Penta) uit Assen worden de schrijvers van de eerste biografie van de Drentsche Aa door jongeren! Zij hebben dan al een gastles gehad over het schrijven van een mini biografie, verzorgd door de projectleider van de landschapsbiografie, Ineke Noordhoff. Deze ‘Biografie van de Drentsche Aa’ wordt op 2 juli gepresenteerd.

In de projectweek verkennen de leerlingen het landschap rond Gasteren en langs de Drentsche Aa, praten met deskundigen, gaan terug in de tijd in het Drents museum en verdiepen zich in het Drents Archief. De opgedane kennis en informatie, verwerken ze vervolgens in een minibiografie. Ook kunstwerken zullen daarin niet ontbreken en geven de jongeren hun visie op de toekomst van dit gebied.

Jongeren aan het werk als verslaggevers met als uitdaging om andere jongeren enthousiast te maken voor een Drentsche Aa bezoek. Onderwerpen die in de biografie route worden verwerkt zijn onder andere: kleding door de tijden heen, wonen en werken tussen de doden, van mammoetjager tot vroege landbouwer en kunstenaar van de toekomst.

Maandag 18 mei start het project op school. Luit Hummel (Brede Overleggroep Kleine Dorpen) licht de Nationaal Park Drentsche Aa projectopdracht over de biografie toe aangevuld met een Drentsche Aa gastles door Nationaal Park gids Dirk Lont. Dinsdag en woensdag verkennen de leerlingen onder leiding van Nationaal Park gidsen het Drentsche Aa gebied. Ze fietsen door het landschap vanuit Gasteren langs esdorpen, essen, beekdalen, zandverstuivingen en de beek. Woensdag worden verschillende experts bevraagd, die elk vanuit hun expertise bij dit gebied betrokken zijn. Donderdag 21 mei presenteren de leerlingen, in het provinciehuis, hun biografie aan ouders, en vertegenwoordigers van het Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa.

IVN Regio Noord (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) organiseert dit uitdagende onderwijsprojectin opdracht van het Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa. Het Nationaal Park en Nationaal Landschap Drentsche Aa vindt het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd met de bijzondere (kern)kwaliteiten van het Drentsche Aa landschap in aanraking komen. Zowel op het gebied van de natuurwaarden als cultuurhistorie. De kinderen van nu zijn wellicht de toekomstige bewoners en bestuurders van het Drentsche Aa gebied. Positieve (natuur)ervaringen blijven in de herinnering leven. De filosofie van het Nationaal Park is dat goede ervaringen, belevenissen en kennis, bijdragen aan een positieve grondhouding tav het landschap. Zo werken we met diverse onderwijsprojecten aan draagvlak voor het Drentsche Aa landschap, voor nu en voor de toekomst.

Presentatie biografie:

Datum: Donderdag 21 mei

Locatie: Provinciehuis Assen, Westerbrink 1, 9405 BJ Assen

Tijd: 16.00 uur

Noot voor redacties: