Zeevarenden tevreden met hun leven op zee

13 mei 2015 De eerste resultaten van recent onderzoek van de internationale redersorganisatie ICS en de internationale maritieme organisatie BIMCO wijzen uit dat zeevarenden tevreden zijn over hun zeevarende beroep. Er zijn genoeg carrierekansen en het vak wordt uitdagend genoemd in vergelijking met banen op de wal.

Carrierekansen

Salariering en carrrierekansen zijn twee redenen waarom zeevarenden bij hun huidige werkgever blijven. Indien zeevarenden toch van baan veranderen dan zegt 66% dat het minder dan drie maanden kost om een andere werkgever te vinden.

Internet aan boord

De afgelopen twee jaar zijn het basissalaris en de toegang tot internet aan boord verbeterd, zeggen de respondenten. Uit het onderzoek blijkt ook dat het leven op zee spannend is, uitdagend en educatief en niet te vergelijken met iets anders aan de wal.

Elke vijf jaar

Dit zogenoemde Manpower Report 2015 wordt sinds 1990 elke vijf jaar gepubliceerd. In het huidige onderzoek worden ook zeevarenden geenqueteerd. Tot op heden hebben al 500 zeevarenden met 40 verschillende nationaliteiten gereageerd. Aanvullend zijn ook maritieme professionals, zoals uitzendbureaus, onderwijzend nautisch personeel en maritieme vakbonden naar hun mening gevraagd. In september 2014 is het onderzoek gestart. Eind dit jaar wordt het definitieve rapport verwacht.