Ruim 12 miljoen euro voor onderzoek naar het persoonlijk risico op borstkanker

Ruim 12 miljoen euro voor onderzoek naar het persoonlijk risico op borstkanker Naar overzicht

13 mei 2015 | NIEUWSBERICHT

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Antoni van Leeuwenhoek ontvangen beide vanuit het Horizon 2020-programma van de EU een grote subsidie voor onderzoek naar borstkanker. Hiermee zullen zij in nauwe samenwerking rekenmodules ontwikkelen waarmee voor iedere vrouw een meer persoonlijke risicoschatting op borstkanker te geven is. Ook werken ze aan een betere afstemming van de behandelmogelijkheden op de specifieke situatie van een borstkankerpatient.

Prof. Peter Devilee (LUMC)Prof. dr. Peter Devilee (LUMC) gaat het BRIDGES-consortium leiden, dat 6,2 miljoen euro ontvangt. Het consortium vergelijkt DNA-materiaal van 30.000 borstkankerpatienten en 30.000 gezonde proefpersonen. Met `gene panel sequencing' bepalen de onderzoekers welk genetisch profiel de kans op borstkanker verhoogt, waarbij zij zich richten op het onderzoek van zeldzame erfelijke afwijkingen. Het uiteindelijke doel is een persoonlijke risicoschatting, waarmee `screening op maat' in de toekomst binnen bereik komt.

DNA-schadeherstel

In het programma werken dertien EU-onderzoeksgroepen en vier onderzoeksgroepen uit de VS, Canada en Australie samen. De Universiteit van Cambridge ontwikkelt de rekenmodule. Vervolgens wordt die gevalideerd in twee universitaire klinieken voor erfelijke tumoren in Parijs en Keulen. "Daarbij kijken we ook naar de psychologische impact van zo'n persoonlijke risicoschatting", zegt Devilee. Het LUMC zal onderzoeken hoe DNA-varianten in bepaalde borstkankergenen kunnen leiden tot borstkanker. De focus ligt daarbij op DNA-schadeherstelmechanismen, waarmee in het LUMC veel ervaring is.

Risicofactoren

Dr. Marjanka Schmidt gaat vanuit het kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek leiding geven aan het consortium B-CAST, wat staat voor Breast CAncer Stratification. Dit project ontvangt 5,9 miljoen euro. B-CAST gaat zich richten op het samenspel tussen erfelijke factoren en andere bekende risicofactoren voor borstkanker, zoals leefstijl, hormonale factoren en de dichtheid van het borstweefsel. Daarbij wordt de relatie onderzocht tussen dit samenspel en de kans op specifieke subtypen van borstkanker.

Subtypes van borstkanker

Schmidt: "Veel onderzoek tot nu toe gaat over het inschatten van de algehele kans op borstkanker. Wij zijn geinteresseerd in subtypes, omdat elk subtype borstkanker een eigen prognose heeft. Als we kunnen voorspellen wat voor individuele vrouwen het risico op specifieke subtypes is, kunnen we hier een prognose aan koppelen, en bijvoorbeeld in de toekomst ook preventieve maatregelen en screening hierop aanpassen." Binnen dit onderzoek zal het tumormateriaal van 20.000 vrouwen worden onderzocht met moleculaire technieken. De uitkomsten worden gekoppeld aan hun klinische gegevens en overige relevante gegevens . In totaal zijn bij dit project 12 instituten betrokken, afkomstig uit Nederland, Groot-Brittannie, Zweden, Spanje, Belgie, Canada, Australie en de Verenigde Staten.

Beide projecten gaan per september van start en zullen 5 jaar lopen.

Horiz on 2020 is het Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie, met een voorgesteld budget van 70 miljard euro.

Cancer Pathogenesis and Therapy is een van de zeven profileringsgebieden van het LUMC.

Lees ook een artikel met o.a. prof. Devi lee over borstkanker en risicofactoren in het LUMC Magazine.