Luchtmacht leidt eerste duo vliegers op in Italie

Nieuwsbericht | 13-05-2015 | 11:47

De eerste 2 Nederlandse leerling-F-16- vliegers zijn gisteren op de Italiaanse vliegbasis Galatino/Lecce begonnen aan hun voortgezette vliegeropleiding. Zij krijgen daar les op het T-346A-trainingstoestel.

Dat Nederlandse F-16-leerlingen hun opleiding gedeeltelijk volgen in Italie, is onlangs met een overeenkomst bekrachtigd in Milaan. Die is getekend door Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Sander Schnitger en zijn Italiaanse collega luitenant-generaal Pasquale Preziosa.

Naast beide leerlingen, levert Nederland voor 3 jaar ook een instructeur die les geeft op de T-346A. Het doel van de proef is te kijken of de Italiaanse vliegopleiding geschikt is voor de opleiding van F-35-vliegers en of de T-346 eventueel als gedeeltelijke vervanging van de opleiding in Tucson Arizona kan dienen als de F-16 wordt vervangen door de F-35.

Fasen

De opleiding van een F-16-vlieger kent 4 fases. Tijdens de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding op Vliegbasis Woensdrecht leren alle aspirant-piloten vliegen op het Pilatus PC-7 lesvliegtuig. Daarna volgt de Euro NATO Joint Jet Pilot Training op Sheppard Air Force Base in Texas (fase 2 en 3). Tijdens de vierde fase leren de aankomend jachtvliegers in Tucson, Arizona, vliegen met de F-16. In Lecce doorlopen de Nederlandse leerlingen de fasen 2 en 3 en ook een deel van fase 4. De opleiding in Tuscon blijft noodzakelijk, maar wordt wel ingekort.

Op de Italiaanse vliegbasis krijgen ook heli- en transportvliegers het eerste deel van hun opleiding. Na een aantal maanden volgen zij een eigen traject elders.

Jaarlijkse vergadering

De ondertekening van de overeenkomst vond plaats tijdens de jaarlijkse European Air Chiefs (EURAC) vergadering. Daar werd onder meer gesproken over de mogelijkheden voor samenwerking bij het op te richten European Personnel Recovery Centre (EPRC). Dat centrum moet in nood verkerend vliegend personeel redden.