Search and Resque teams opnieuw op zoek naar overlevenden

Den Haag, 13 mei 2015

Hulpverleners: "Tijdelijk onderdak en medische zorg hoogste prioriteit"

Hulporganisaties zetten alles op alles om hun werk in Nepal op te schalen, na de nieuwe aardbeving in Nepal van gisteren. Grootste prioriteit in de hulpverlening is het verlenen van medische zorg en tijdelijk onderdak. Volgens de laatste cijfers zijn na de tweede beving 65 mensen omgekomen en 1.900 gewond geraakt. Ziekenhuizen kunnen de hoeveelheid slachtoffers nauwelijks aan. De vrees is dat het aantal slachtoffer nog zal oplopen.

Opnieuw zijn Search and Resque teams uit Japan, Buthan en India begonnen met de zoektocht naar overlevenden. Snelheid is geboden. De komende dagen zijn hevige regenbuien voorspeld, waardoor het risico op aardverschuivingen toeneemt. Ook vergroot regen de kans op uitbraak van besmettelijke ziektes, als cholera en longontsteking.

Voor de opschaling van de hulpoperatie is extra geld nodig. Giro555 roept daarom met nieuwe spots en advertenties het Nederland publiek op om te geven voor Nepal. De aardbeving van gisteren had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter en heeft 31 regio's getroffen, waarvan een groot deel al was getroffen door de aardbeving van 25 april. Naar verwachting zijn de districten Sindhupalchok en Dolakha, die het zwaarst waren getroffen door de eerste aardbeving, verder verwoest. Er komen meldingen binnen van gewonden en verwoeste gebouwen in Sindhuli, Gorkha, Ramechhap, Kathmandu, Bhaktapur, en Lalitpur.

Hulporganisaties voeren grote hoeveelheden zeilen in om in de behoefte te voorzien. "Als mensen tentzeilen hebben om urgente reparaties uit te voeren, is het voor hen niet noodzakelijk hun eigen huis te verlaten en dus in opvangcentra of tentenkampen te aan wonen. Daarom zetten wij in de eerste plaats in op huisreparatie, onder andere met tentzeilen. En niet op tentenkampen," zegt noodhulpcooerdinator Frido Herinckx van het Nederlandse Rode Kruis, die met geld van Giro555 onder andere zeilen distribueert en zorgt dat er een maand medicijnen beschikbaar zijn voor 20.000 mensen.

Het effect van deze tweede beving op de bevolking is enorm, melden hulpverleners. "Een psychische klap voor de mensen die net weer hun normale leven probeerden op te pakken. De angst onder families en kinderen in de zwaarst getroffen provincies is enorm. Velen slapen weer buiten uit angst voor naschokken en instortende gebouwen", zegt Sanjana Shrestha van Save the Children vanuit Nepal. Met het geld van Giro555 zetten hulporganisaties zich in Nepal in voor levensreddende hulp aan slachtoffers van de aardbevingen. Zo zet World Vision bijvoorbeeld mobiele klinieken op die primaire gezondheidszorg bieden. Plan Nederland verdeelt 3.526 tentzeilen in onder andere Dolakha en Kathmandu. UNICEF zorgt onder andere voor de levering van medicijnen, medische goederen, vaccins en tenten voor noodhospitalen.

Over Giro555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.

Dit zijn de samenwerkende hulporganisaties achter Giro555: CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.