Zware encryptie belemmert opsporing cybercrimineel

Zware encryptie belemmert opsporing cybercrimineel

HILVERSUM – Computercriminelen, zoals internetpedofielen, verschuilen zichzelf en hun communicatie in toenemende mate achter versleutelde software. De Europese politieorganisatie Europol ziet dit als een groot probleem. Topman Wainwright zegt tegen EenVandaag dat de politie wetgeving moet krijgen om het internet vrij maar ook veilig te houden

Door middel van encryptie(-software) maken criminelen hun sporen op hun computer en het internet helemaal onzichtbaar. Rob Wainwright, directeur van Europol, zegt dat het de grootste uitdaging is waar zij op het moment voorstaan. “Het feit dat dit soort misdadigers zichzelf op zo’n sterke manier kunnen beschermen, anoniem kunnen blijven en hun communicatie kunnen verhullen. Het is een echt probleem voor ons.”

Europol topman Wainwright stelt dat wetgeving aangepast moet worden aan de nieuwe technieken. Als voorbeeld noemt de topman het feit dat hij normale telefoongesprekken wel mag afluisteren, maar gesprekken die via internet gaan niet. “Als een pedofiel de ene dag zijn smartphone gebruikt om te bellen en de volgende dag het internet, dan zou dit principe ook moeten gelden.”

Zaak- Amanda Todd:

Alleen wanneer verdachten meewerken, is het mogelijk de bestanden te openen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt aan de wet ‘computercriminaliteit III’ waarin onder andere een decryptiebevel is opgenomen. Dit betekent dat een verdachte in uitzonderlijke zaken drie jaar cel riskeert wanneer hij zijn wachtwoorden niet geeft.

Ook de Nederlandse verdachte in de zaak van het Canadese tienermeisje Amanda Todd, Aydin C., weigert aangetroffen bestanden en schijven te ontsleutelen. Het meisje pleegde in 2012 zelfmoord nadat zij stelselmatig werd afgeperst met een naaktfoto. Naast Amanda wordt Aydin C. ervan verdacht nog 38 andere slachtoffers te hebben gemaakt, verspreid over zeven landen.

C.’s zaak wordt na ruim anderhalf jaar nog altijd niet inhoudelijk behandeld. Vandaag werd zijn zaak opnieuw voor 90 dagen verlengd. Het onderzoek duurt erg lang, vindt ook de moeder van Amanda, Carol Todd. Zij vindt het zijn goed recht dat hij niet meewerkt, maar zet vraagtekens bij zijn intenties. Zij zegt in EenVandaag: “Als hij echt zo onschuldig is als hij zegt, waarom geeft hij dan niet de wachtwoorden en gebruikersnamen van de social media die hij gebruikt? Als hij écht onschuldig is, zou hij niets te verbergen hebben en geen angst kennen. Omdat hij dit weigert, laat hij eigenlijk aan ons zien dat hij wel degelijk wat te verbergen heeft.”

Het Openbaar Ministerie laat EenVandaag weten dat zij geen voorstander is van het decryptiebevel voor verdachten. De wet computercriminaliteit III zal waarschijnlijk voor de zomer naar de Kamer gaan.

Noot voor redacties: