Verkiezing ‘Sportgemeente van het Jaar 2015’ start

PERSBERICHT

Verkiezing ‘Sportgemeente van het Jaar 2015’ start

Den Haag, 13 mei 2015 – Vandaag start voor de tiende keer de Verkiezing Sportgemeente van het Jaar. Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF en VNG dagen alle Nederlandse gemeenten uit om mee te dingen naar de titel ‘Sportgemeente van het jaar 2015’ en de prijs voor het ‘Beste Initiatief 2014/2015’. De gemeente Tilburg is titelhouder. In de voorgaande edities hebben Rotterdam, De Bilt, Enschede, ’s-Hertogenbosch, Arnhem, Weert en Eindhoven de felbegeerde prijs weten te veroveren. De gemeente Breda Hertogenbosch won vorig jaar de prijs voor het Beste initiatief op sport- en beweeggebied met ‘Sportsurprise’.

De verkiezing ‘Sportgemeente van het jaar’ heeft tot doel een duurzaam sport- en beweegbeleid bij gemeenten te stimuleren en succesverhalen te delen. Voor gemeenten biedt de verkiezing een podium waarop lokale inspanningen en initiatieven de aandacht krijgen. Deelnemende gemeenten kunnen zich door de verkiezing ‘Sportgemeente van het Jaar’ profileren naar hun stakeholders (zoals inwoners, lokale sportinfrastructuur, bedrijfsleven, overheid, etc.).

De Verkiezing Sportgemeente 2015 bestaat uit twee onderdelen. Deelnemende gemeenten beantwoorden tien kernvragen over het sportklimaat in de gemeente én beschrijven hun ‘Beste initiatief van 2014/2015’ op het gebied van sport en bewegen, waarbij de gemeente een belangrijke rol heeft gespeeld. De drie gemeenten die de meeste punten halen op beide onderdelen dingen mee naar de hoofdprijs: de titel ‘Sportgemeente van het jaar 2015’! Voor het ‘Beste initiatief van 2014/2015’ wordt een aparte prijs toegekend.

Deelnemers kunnen tot 21 augustus 2015 de ingevulde vragenlijst en het ‘Beste initiatief 2014/2015’ insturen. De nominaties voor beide prijzen worden begin september door de adviescommissie bekendgemaakt. Daarna beoordelen collega-gemeenten, de zogenaamde publieksjury, de nominaties voor het ‘Beste initiatief 2014/2015’.

De vakjury, bestaande uit juryvoorzitter Lucas Bolsius, VSG-voorzitter, en gerenommeerde bestuurders van toonaangevende organisaties die actief zijn in de sportsector, maken op woensdag 23 september 2015 tijdens het landelijk VSG-jubileumcongres in Amersfoort de winnaars bekend.

Op de website www.sportgemeentevanhetjaar.nl vindt u alle informatie over de verkiezing en kunnen gemeenten zich aanmelden om deel te nemen.