WEF Rapport: Nederland zakt vier plaatsen op Human Capital Index

WEF Human Capital Report 2015: Nederland zakt vier plaatsen op Human Capital Index: vaardigheden en kennis van oudere leeftijdscategorieen blijven onbenut

Het World Economic Forum (WEF) lanceert vandaag de editie 2015 van het Human Capital Report. Dit rapport vergelijkt 124 landen op basis van de kennis, vaardigheden en capaciteiten van de beroepsbevolking en geeft aan hoe landen hun menselijk kapitaal weten te benutten en te ontwikkelen. INSCOPE Research for Innovation van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) is partnerinstituut van het World Economic Forum (WEF) en heeft onder leiding van Henk Volberda, Professor of Strategic Management & Business Policy aan RSM de gegevens voor Nederland verzameld.

De voornaamste bevindingen van The Human Capital Report 2015:

1-o Nederland daalt vier plaatsen in de ranking van het Human Capital Report 2015.

Nederland zakt vier plaatsen in de ranking van het Human Capital Report, van de 4e naar de 8e positie. De kwaliteit van het Nederlandse onderwijssysteem behoort tot de top-10 (positie 8), maar de diversiteit in de vaardigheden van pas afgestudeerden is relatief beperkt (49e positie). De Nederlandse bevolking vanaf 55 jaar kent tevens een lage mate van deelname op de arbeidsmarkt en een relatief hoge mate van werkloosheid. 2-o Nederland kan een voorbeeld nemen aan Scandinavische landen die uitblinken in investeringen in talent en vaardigheden. Finland (1e positie), Noorwegen (2e positie) en Zwitserland (3e positie) vormen de top-3 van landen in de ranking van het Human Capital Report 2015. Scandinavische landen en Finland in het bijzonder onderscheiden zich van andere landen door een subliem onderwijssysteem, weinig schooluitval, veel hoogopgeleide jonge mensen, het gemak om geschoold personeel te vinden, en door veel aandacht voor training van medewerkers.

3-o Duitsland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk, en de Verenigde Staten zijn opvallende afwezigen in de top-10 van uitblinkende beroepsbevolkingen.

In de lijst van meest concurrerende economieen van het World Economic Forum, het Global Competitiveness Report, zijn Duitsland, Singapore, het Verenigd Koninkrijk, en de Verenigde Staten over het algemeen te vinden in de top-10. Deze landen ontbreken echter in de top-10 van het Human Capital Report 2015. Een relatief hoge werkloosheid in de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar en een relatief lage mate van arbeidsparticipatie van 55 tot 64 jarigen dragen bij aan een relatief lage positie van deze landen in het Human Capital Report.