Herinneringsmedaille voor strijd tegen ISIS

Nieuwsbericht | 13-05-2015 | 16:00

"Uw opdracht was om in korte tijd de militaire kracht van ISIS te breken. En met 366 missies volbracht u die taak. Met zero verliezen. Met zero onbedoelde nevenschade. Met zero burgerslachtoffers. Toen u aankwam was tweederde van Irak ondergelopen door ISIS. Stond ISIS 15 kilometer buiten Baghdad aan de deur te kloppen. Toen u vertrok was de opmars gestuit. Een helder doel, een helder resultaat."

Ambbassadeur speldt medaille op.

Dat zei commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp vanmiddag op Leeuwarden tijdens de uitreiking van de Herinneringsmedaille Vredesoperaties aan de 200 leden van de eerste Air Task Force Middle East.

Bijzonder

Middendorp benadrukte nog eens dat de leden van het detachement bijzonder werk hebben verzet. "Binnen een week na besluitvorming stonden velen van u al in het Midden-Oosten. En binnen 2 weken na besluitvorming viel de eerste bom. De motoren stonden nog na te blazen van de hitte van Mazar. Een aantal van u zat nog in de uitzendbescherming. Toch stond u er weer. En tuigde u in no-time deze missie op. Dat vroeg om grote flexibiliteit van u en uw thuisfront. Dat verdient het grootste respect."

Mijlpalen

Generaal Middendorp stelde dat er verschillende mijlpalen zijn bereikt. "U zette nieuwe wapentypes in. U voerde voor het eerst - sinds 1994 boven Udbina - het commando over een multinationale bombardementsmissie. En u zette meer dan 200 keer uw wapens in. Ruim de helft van de toestellen keerde zonder bommen onder de vleugels terug. Dit is geen stabiliteitsmissie zoals in Afghanistan. Dit is vredesafdwinging. Dit is oorlog. En deze oorlog vroeg veel van u. Van uw flexibiliteit. Van uw aanpassingsvermogen. Van uw zenuwstelsel."

De Baltische medaille

Baltic Air Policing

Vanmorgen ontvingen ook 85 luchtmachtmilitairen die vorig jaar tussen september en december deel uitmaakten van het Baltic Air Policing-detachement namens Estland, Letland en Litouwen een herinneringsmedaille. De militairen, hoofdzakelijk van de vliegbases Leeuwarden en Volkel, beschermden met 4 F-16's het luchtruim van de Baltische Staten. De Nederlandse eenheid opereerde vanaf vliegbasis Malbork in Polen.

Bij de uitreiking waren de ambassadeurs van de Baltische staten aanwezig. Zij bedankten de luchtmachtmilitairen voor hun grote inzet.