Veel animo voor Landmachtdagen

Nieuwsbericht | 13-05-2015 | 17:28

`De Koninklijke Landmacht komt naar je toe.' Dat was de slogan van de Landmachtdagen 2015 die vandaag en gisteren plaatsvonden. Militairen lieten zich op honderden openbare locaties aan het publiek zien.

Winkelend publiek heeft onderonsje met landmachtmilitair.

Dinsdag en woensdag trokken soldaten in het openbaar de aandacht met shows, projecten voor het goede doel, schoolbezoeken en andere evenementen. Militairen gaven een inkijk in hun werk en droegen dit jaar het thema `70 jaar vrijheid, herdenken en erkennen' uit.

Nieuwe stijl

"Ik vind de nieuwe opzet leuk", zei Angela Wey uit Zoetermeer. Samen met haar 15-jarige zoon Stephan bezocht ze 11 Luchtmobiele Brigade die in Rotterdam was neergestreken. "De open dagen op een kazerne hadden ook wel wat, maar nu kun je naast een militair staan en met ze praten." Stephan verzamelde vooral informatie. "Ik wil graag het leger in, het liefst bij de luchtmobiele brigade. De combinatie van werken in de lucht en op de grond spreekt mij wel aan."

Militairen graven voor maatschappelijk project tijdens Landmachtdagen.

Opknappen

Landmachtmilitairen hielpen ook mee aan het onderhoud van 70 maatschappelijke projecten die een relatie hebben met het leger. Luitenant-kolonel Erik Jansen en zijn collega's van Financien en Control maakten met harken de gracht rond het Brabantse Fort de Roovere schoon. "Zo zien mensen dat de landmacht meer is dan alleen maar schieten. Door dit werk zijn we meer zichtbaar", aldus Jansen. "Ik hoop dat dit een steun in de rug is voor de vrijwilligers die zich bezighouden met het fort."

Mi-Literair

Dat militairen niet alleen het zwaard, maar zeker ook de pen hanteren bleek in de Utrechtse Centrale Bibliotheek. Hier lazen schrijvende soldaten voor uit eigen werk en beantwoordden vragen uit het publiek. Zoals de vraag: 'Waarom schrijven zoveel militairen en waarom schrijft u?'. Majoor Niels Roelen, auteur van 'Soldaat in Uruzgan', moesten even denken en antwoordde: "Schrijven is voor mij een manier om mijn hoofd leeg te maken. Een manier om naar mezelf te kijken en na te gaan hoe ik in het leven sta."

Landmachtmilitair helpt basisschoolleerling militaire rugzak omhangen.

Voor de klas

De aftrap van de Landmachtdagen vond gisteren plaats. Op meer dan 400 scholen kregen scholieren bezoek van militairen. Zij vertelden over hun werk, lieten uitrusting zien en beantwoordden zoveel mogelijk vragen.