Nieuwe expositie in Muzee Scheveningen: 350 jaar Scheveningseweg


Van 14 mei t/m 20 september: Het Wereldwonder van Scheveningen - 350 jaar Scheveningseweg 1665 – 2015

DEN HAAG, 20150511 -- De Scheveningseweg is een bijzondere weg. Hij werd 350 jaar geleden aangelegd en was de eerste verharde buitenweg in Holland. Bijzonder is ook dat hij vrijwel volledig zijn oorspronkelijke karakter heeft behouden. De weg voerde van Den Haag naar het toen nog apart gelegen vissersdorp Scheveningen. Tussen beide plaatsen lag een zandige en ontoegankelijke wildernis. Dat mensen in staat waren daar in 1665 een goed begaanbare en lommerrijke weg aan te leggen – dat gold als een waar wereldwonder. Den Haag werd daardoor in één keer stad aan zee.

Muzee Scheveningen wijdt van 14 mei t/m 20 september een expositie aan de 350-jarige Scheveningseweg. Daarin wordt aandacht besteed aan de resultaten van archeologisch onderzoek naar de voorlopers van de Scheveningseweg in de Romeinse tijd, naar de plannen voor aanleg van de nieuwe straatweg en de aanleg zelf, dwars door een zeer geaccidenteerd duinterrein. Ook de tol en het tolhek, de ontsluiting van Scheveningen en veranderingen in het gebruik van de weg komen uitgebreid aan de orde. Aan de hand van kaarten, schilderijen, prenten, foto’s, archiefstukken en toelichtende teksten wordt een boeiend beeld geschetst van de lange historie van de Scheveningseweg.

De dichter-diplomaat Constantijn Huygens (1596-1687) staat bekend als bedenker van de Scheveningseweg. Volgens het gangbare verhaal maakte hij het ontwerp, een ontwerp zo gedurfd en nieuw dat hij eerst alleen maar ongeloof en tegenstand ontmoette. Pas na lange tijd bleek er belangstelling voor. Het plan werd toen uit de kast gehaald en in de herfst van 1665 was de weg klaar, conform Huygens ontwerp.

Nieuw onderzoek van gastconservator Kees Stal toont aan dat dit verhaal een mythe is. Niet Huygens leverde het ontwerp. Dat werd gemaakt door landmeter Johan van Swieten, die ook de leiding had over het werk dat een technisch hoogstandje was. Ook was Huygens niet de enige die zich inspande voor een goede verbinding tussen Den Haag en de kust. Wel was hij een visionair die geloofde in vooruitgang en maakbaarheid en maakte hij uiteindelijk de politieke geesten rijp voor de aanleg van de weg.

De tentoonstelling is daarom niet alleen een eerbetoon aan Huygens, de wegbereider, maar ook aan Johan van Swieten, de man die de weg vorm gaf.

Na de voltooiing schreef Huygens in 1667 het gedicht De Zee-straet, waarin hij de nieuwe weg in 1024 versregels bewierookte en vooral zijn eigen inbreng niet vergat.

Met een centrale rol voor het gedicht van Huygens sluit de tentoonstelling prachtig aan bij de zomermanifestatie Op ’t duin – duingezichten en duingedichten in het Haags Historisch Museum. De expositie in Muzee Scheveningen is daar een onderdeel van.

Filmmaker Bob Entrop maakte een nieuwe filmdocumentaire over de Scheveningseweg, die ook doorlopend op de tentoonstelling is te zien. In deze visuele ontdekkingstocht langs het wereldwonder van Scheveningen dat 350 jaar geleden dankzij Constantijn Huygens werkelijkheid werd komen onder andere Jozias van Aartsen en Paul van Vliet aan het woord. Aan de hand van uniek historisch beeldmateriaal en de verhalen van de mensen lopen heden en verleden soms naadloos in elkaar over. Een tramrit met lijn 8 uit 1926 en het lied ‘De zomertram van Scheveningen’ doen het verleden weer herleven. Na het zien van deze film zal iedereen met een ander gevoel over de Scheveningsweg rijden.





Muzee Scheveningen