Groots concert Orkest 18e Eeuw en studenten Koninklijk Conservatorium

Na het succes van de eerste editie in 2014, vormt het Orkest van de Achttiende Eeuw op 14 mei 2015 opnieuw samen met studenten van het Koninklijk Conservatorium een groots orkest. Professionals en studenten spelen zij aan zij Haydn's Schoepfung in groot orkest in een bijzondere historische opstelling. Door deze verdubbeling van het orkest benaderen we de oorspronkelijke bezetting van Die Schoepfung zoals die tijdens de eerste publieke premiere in 1799 werd uitgevoerd. Toen met 120 instrumentalisten en 60 zangers hetgeen ongekend was voor die tijd, maar ook tegenwoordig is dit een zeldzame gebeurtenis. Nederlands jongste professionele koor, Het Laurens Collegium Rotterdam, staat het orkest bij. Het geheel staat onder leiding van Marcus Creed.

Historische opstelling

Een van de belangrijkste doelstellingen van de historische uitvoeringspraktijk is altijd geweest om te komen tot een uitvoering alsof het werk gisteren werd geschreven. Doordat het orkest op instrumenten speelt die exact zijn gekopieerd naar die welke Haydn ter beschikking stonden, kijken de musici als het ware over Haydn's schouder mee. Belangrijk element daarbij is dat het koor niet alleen om zijn mooie en sfeervolle klankvulling, maar ook om de directheid en verstaanbaarheid voor het orkest wordt opgesteld zoals in de achttiende eeuw gebruikelijk was.

Orkest van de Achttiende Eeuw

In mei 2014 dirigeerde oprichter van het orkest en van de afdeling Oude Muziek, Frans Brueggen zijn laatste concert van zijn leven. Tegenover hem zat zijn eigen orkest, het Orkest van de Achttiende Eeuw, vermengd met evenzoveel studenten van het Haags Conservatorium. De start van een uitzonderlijke traditie waarin professionals hun expertise via natuurlijke weg overdragen aan de nieuwe generatie musici. Het orkest van de Achttiende eeuw bestaat uit circa vijfenvijftig topmusici uit de hele wereld en is gespecialiseerd in 18-eeuwse en vroeg 19-eeuwse muziek.