Georgia Russell maakt kunst met scalpel

PERSBERICHT

Georgia Russell maakt kunst met scalpel

Ontmoet deze energieke kunstenares

’s-Hertogenbosch, 1 mei 2015 – Van 14 mei t/m 30 augustus 2015 is in de tentoonstelling Georgia Russell - Kunst met een scalpel een representatief overzicht te zien van het oeuvre van de Schotse Georgia Russell (Elgin, 1974). Het is voor het eerst dat de kunstenares, die oude boeken, foto’s, muziekpartituren en kranten versnijdt en ontleedt tot gevederde sculpturen, een volledige museale solopresentatie krijgt. Nadat haar werk reeds werd opgenomen door het V&A in Londen en het Centre Pompidou in Parijs, biedt Het Noordbrabants Museum haar dit podium in samenwerking met de Renschdael Art Foundation.

Boeken vormen een belangrijke basis voor Russells werk. Met haar scalpel transformeert ze die tot uitbundige beelden. Ze raakte erdoor gefascineerd tijdens haar artist-in-residency in Parijs, speurend naar materialen in de boekenstalletjes langs de Seine. Het versnijden van oude boeken is niet bedoeld om te choqueren. De kunstenares wil er juist iets positiefs mee laten zien: “Met mijn scalpel bevrijd ik een boek van zijn verleden en creëer ik een nieuw beeld met een nieuwe betekenis. Elk werk bevat zowel een gevoel van verlies als van behoud; dat is wat me interesseert.”

Indrukwekkend werk wordt blikvanger

Bijzonder project voor Georgia Russell is een reusachtig werk van twintig vierkante meter dat zij speciaal voor deze tentoonstelling maakt en een blikvanger in de tentoonstelling zal zijn. Tot op het laatste moment blijft de energieke kunstenares aan dit object werken in haar atelier in Parijs, alvorens het naar ’s-Hertogenbosch komt. Samen met ander zeer recent werk vormt de expositie een representatie van Russells werk van 2011 tot nu. Een belangrijk deel hiervan is afkomstig uit de collectie van de Renschdael Art Foundation, de particuliere stichting die het museum in 2013 en 2014 ook in staat stelde tot het maken van de succesvolle tentoonstellingen met werken van respectievelijk Lita Cabellut en Francis Bacon.

Catalogus

De tentoonstelling Georgia Russell – Kunst met een scalpel gaat vergezeld van een catalogus. Auteur hiervan is de Franse Camille Morineau (die tentoonstellingen heeft gemaakt in Centre Pompidou, Grand Palais en Guggenheim Bilbao, o.a. over Niki de Saint Phalle). De publicatie wordt uitgegeven door Lecturis en Het Noordbrabants Museum en is vanaf medio mei verkrijgbaar in de museumshop voor €19,95.

Noot voor redacties

---