Dauwtrappen

Persbericht

Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa

Dauwtrappen

Op donderdag 14 mei, Hemelvaartsdag, organiseren het Nationaal Park en Nationaal Landschap Drentsche Aa het jaarlijkse ‘dauwtrappen’. Onder leiding van een Nationaal Park gids wordt ’s morgens in alle vroegte een ronde gemaakt door het prachtige beekdal rond Loon. Het dauwtrappen start om 6:00 uur en eindigt rond 8:30 uur. Startplaats is de brink van Loon. Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag is een oud ritueel. Dauwtrappen, soms ook dauwtrippen genoemd, is heel vroeg opstaan om vervolgens een wandeling in de natuur te maken. Vroeger stonden de mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur ’s nachts op om zingend en op blote voeten op het gras te dansen, vandaar de term dauwtrappen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben. In een aantal plaatsen, met name in het oosten van Nederland is het nog altijd een traditie. De gids neemt de deelnemers mee door de omgeving van Loon langs het bloemrijke beekdal van het Loonerdiep. Hier en daar wordt iets verteld over de natuur of over het boerenleven van vroeger. De beekdalen zijn eigendom van Staatsbosbeheer die ze ook beheert.

Datum: Donderdag 14 mei

Startplaats: Brink in Loon

Starttijd: 06:00 uur

Waterdichte wandelschoenen en een verrekijker worden aanbevolen. Honden worden niet toegelaten tijdens deze wandeling. Na afloop van de wandeling wordt een bijdrage voor het Drentsche Aa gebiedsfonds gevraagd

Noot voor redacties