Mariniers staan stil bij bombardement Rotterdam

Nieuwsbericht | 14-05-2015 | 17:37 - Mariniers, de Marinierskapel en een hoornblazer hebben vandaag deelgenomen aan de 75e herdenking van het Duitse bombardement op Rotterdam. De herdenking vond plaats bij het monument `De Verwoeste Stad' van Ossip Zadkine.

Rotterdam werd op 14 mei 1940 rond 13:30 uur in de as gelegd. Naar schatting kwamen 900 inwoners om en werden er ongeveer 80.000 dakloos.

Een hoornblazer van de Tamboers en Pijpers blies vanmiddag op het tijdstip van de aanval het signaal Taptoe waarna er 2 minuten stilte werd gehouden ter nagedachtenis. Vervolgens werd het Wilhelmus gespeeld en luidden de klokken binnen de zogenoemde brandgrens. Deze markeert het gebied dat werd verwoest door de bommenregen en het daaropvolgende vuur.

Aanwezigen bij herdenkingsmonument bombardement Rotterdam.

Kranslegging

Tijdens de herdenking hield burgemeester Ahmed Aboutaleb een toespraak en verzorgde de Marinierskapel en het koperkwartet muzikale intermezzo's. De commandant van de Van Ghentkazerne in Rotterdam, luitenant-kolonel der mariniers Willem Briggen, legde een krans bij het monument. Stadsdichter Hester Knibbe droeg een gedicht voor. Ook op andere plaatsen in de stad werd stil gestaan bij het bombardement.

Zie ook

* Verhalen uit de Meidagen van 1940

* Herdenkingen

* Korps Mariniers

* Marinierskapel der Koninklijke Marine

Hoort bij

* Koninklijke Marine