Eenmalige vertoning film genocide Krim-tartaren in 2e wereldoorlog


Unieke eenmalige vertoning film over de genocide op de Krim-tartaren in 2e wereldoorlog

Amsterdam, 20150501 -- Het jarenlang verzwegen verhaal over de genocide van het Krim-Tataarse volk: de premiere van de film “Haytarma” in Nederland, ter nagedachtenis van de deportatie van de Krim-Tataren nu ruim 70 jaar geleden De film heeft meerdere onderscheidingen gekregen waaronder de beste film van Oekraine in 2013 en ontstond ophef toen de Russische Consulaat-Generaal oud Sovjet-piloten verbood de premiere van de film bij te wonen. Na de vertoning van de film is er Q&A met de regisseur en de hoofdrolspeler Ahtem Sejtablajev.

De film is op feiten gebaseerd en vertelt het pijnlijke en complexe verhaal dat nog steeds veel emoties en vragen oproept. De film vertelt over een van de meest tragische pagina's in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog – de deportatie van de Krim-Tataren op 18 mei 1944. En is de eerste film geproduceerd en gefilmd op het terrein van de voormalige Sovjet-Unie over de volkerenmoord door Stalin.

“Haytarma” is een filmmonument ter nagedachtenis van de tragedie van de Krim-Tataren 71 jaar geleden, die nog steeds in hun herinneringen leeft. De verhalen over die vreselijke tijd wordt nog steeds van generatie op generatie doorverteld. Zoals altijd, trof het zwaarste lot de zwakkeren van het volk – ouderen, vrouwen en kinderen. In 1944 werden zij op transport geladen naar de Oeral en Oezbekistan. 46% van de Krim-Tataren stierf tijdens het transport of binnen de eerste paar jaren na de deportatie.

Het is de regisseur gelukt om het gevoel van deze periode terug te brengen op de witte doek en de geschiedenis accuraat neer te zetten. Hoewel de film een zwaar onderwerp behandelt zal de kijkers ervan genieten. Critici vonden “Haytarma” de beste Oekraïense film van 2013 en noemden hem een “Oekraïense Hollywood”. De film brengt het gevoel van de vooroorlogse tijd terug. Gefilmd in de adembenemende landschappen van de Krim, zeer indrukwekkende luchtgevechten en het spannende verhaal samen met de tragedie van de Sovjet-volkeren die de tiran blind bleven geloven. Een verhaal dat ongelooflijk actueel lijkt in de huidige situatie waarin de Tataren op de Krim nu weer leven.

Prijzen en onderscheidingen:

De beste film op het Triest filmfestival (2014)
De filmprijs “Nika” (Rusland) in de nominatie “De beste film van de landen van de Unie van Onafhankelijke Staten en Baltische landen” (2014);
Twee prijzen op het Kimera International Filmfestival in Italie (beste film en beste regisseur);
Gran-Prix van het Truskavets Internationale Filmfestival “De kroon van Karpaty” (2013);
De prijs voor de beste Oekraïense film van de Nationale Cinematogravenunie van Oekraïne (2013)

Taal: Russisch met Engelse ondertiteling

Bijzondere gasten:
Ahtem Sejtablajev, regisseur en hoofdrolspeler
Ivanna Djadjura, producer

Vertoning:

zondag 17 mei 2015
Theater De Omval
Ouddiemerlaan 104, 1111 HL Diemen

Tickets;
Maak 10 euro per persoon over op rekening NL97INGB0006510466 t.a.v. Stichting Oekrainers in Nederland. Vermeld hierbij uw naam, email adres en "Haytarma Amsterdam"

Kaarten zijn ook beschikbaar aan de kassa (tegen contant).

Zaal open: 18.00 uur
Aanvang film: 18.30 uur

Na afloop van de film is er een paneldiscussie met de regisseur Ahtem Sejtablajev.

Website: http://goo.gl/KBUQ9n





stichting Oekrainers in Nederland