Didier Reynders steunt internationale dag tegen homo- en transfobie


Datum: 17 mei 2015

International Day Against Homophobia and Transphobia

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders sluit zich aan bij de internationale dag tegen homofobie en transfobie die vandaag 17 mei plaatsvindt.

De strijd tegen discriminatie, met name op basis van genderidentiteit of seksuele geaardheid, is een prioriteit van het Belgische mensenrechtenbeleid. De strijd tegen intolerantie tegen homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders is een essentieel onderdeel van dit beleid, omdat het gaat
om de identiteitserkenning en helaas ook vaak om de fysieke integriteit van personen die het slachtoffer van agressie zijn.

Belgie en Europa kunnen met trots kijken naar de weg die werd afgelegd, maar inspanningen zijn nog altijd nodig om vooruitgang te boeken. Het is ook onze plicht om buiten onze grenzen te kijken. Homoseksualiteit is nog altijd strafbaar in bijna 80 landen, waaronder 7 de doodstraf nog
uitspreken. Iemand ter dood brengen op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit is onaanvaardbaar. Belgie zal zich blijven inzetten voor nog sterkere internationale middelen voor de strijd tegen discriminatie.

De Belgische diplomatie blijft de rechten van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LGBTI) in de wereld bevorderen en verdedigen, zowel op nationaal als op EU-niveau. Maar ook in internationale fora om stap voor stap de rechten van LGBTI te overval te doen naleven.