Negen drankrijders


Negen drankrijders

Laatste update:
17-05-2015 | 13:22

Purmerend - In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie op drie locaties een alcoholcontrole gehouden. Negen bestuurders hadden een slok op.

Vijf van hen waren korter dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs. De meeste drankrijders werden op het Tramplein aangehouden. De overige vier liepen op de Verzetslaan (3x) en de Neckerstrat (1x) tegen de lamp. In totaal werden 498 bestuurders aan een blaastest onderworpen. Alle
drankrijders kregen een rijverbod (van een tot enkele uren) en een boete of dagvaarding.

Beginnende bestuurders

Voor beginnende bestuurders (iedereen die minder dan vijf jaar een rijbewijs heeft) geldt een lagere alcohollimiet. In plaats van 0,5 promille mogen zij niet meer dan 0,2 promille alcohol in hun bloed hebben. Dit geldt niet alleen voor automobilisten maar ook voor brom- en snorfietsers.

Gevolgen rijden onder invloed

De straffen voor rijden onder invloed varieren van een geldboete tot enkele jaren gevangenisstraf.
Er volgt een zwaardere sanctie als er sprake is van roekeloos rijgedrag of wanneer iemand eerder bekeurd is voor het rijden met alcohol op. Ook kan een rijverbod opgelegd worden en kan de rechter de rijbevoegdheid ontzeggen voor max. 5 jaar (10 jaar bij recidive).

Alcoholvrij rijden voorkomt echter meer dan alleen een bekeuring. Regelmatig worden overige verkeersdeelnemers slachtoffer van dronken bestuurders. Aanrijdingen met als oorzaak drank leveren de meest ernstige ongevallen op met de zwaarste letsels.

Daarnaast zullen verzekeraars de veroorzaakte schade verhalen als blijkt dat de bestuurder onder invloed heeft gereden. In de meeste gevallen betekent dit een persoonlijk faillissement.