Aankondiging publicatie van de Algemene Rekenkamer op 19 mei 2015

Persgesprek bij de Algemene Rekenkamer op dinsdag 19 mei a.s. over het onderzoeksrapport Bezuinigen en intensiveren bij de AIVD - gevolgen van de budgettaire turbulentie in de periode 2012-2015.

De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de effecten op de organisatie en het werk van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vanwege opeenvolgende taakstellingen (bezuinigingen en intensiveringen) door het kabinet. De minister van Binnenlandse Zaken had de Algemene

Rekenkamer om dit onderzoek verzocht, nadat in de Tweede Kamer in juli 2014 in een motie hierom was gevraagd.

Het is de taak van de AIVD om tijdig dreigingen, relevante internationale politieke ontwikkelingen en risico's te onderkennen en in kaart te brengen. Bij het aantreden van het kabinet-Rutte/Asscher is aan de AIVD een bezuiniging van Euro 68 miljoen opgelegd. Daarmee zou het budget met een

derde deel beperkt worden. Binnen een jaar is deze taakstelling gehalveerd. Vanwege een toenemend dreigingsbeeld is in 2014 voor de AIVD Euro 25 miljoen extra uitgetrokken en in 2015 nog eens Euro 40 miljoen. In het onderzoek heeft de Algemene Rekenkamer vastgesteld hoe deze veiligheidsdienst

met de opeenvolgende wijzigingen in het budget is omgegaan en welke gevolgen dit voor de AIVD heeft. Ook de wijze waarop de verantwoordelijke minister van Binnenlandse Zaken en de AIVD-leiding zich hierover hebben verantwoord is onderwerp van onderzoek geweest.

Het rapport bevat conclusies en aanbevelingen, zowel aan de minister en AIVD als aan de Tweede Kamer.

In het onderzoeksrapport is de bestuurlijke reactie van de minister van BZK opgenomen.

De Algemene Rekenkamer begeleidt deze publicatie met een persbericht. Rapport en de bijhorende stukken zijn op 19 mei a.s. vanaf 18.00 uur terug te vinden op www.rekenkamer.nl.

Toelichting voor media

President Saskia J. Stuiveling zal voor media op 19 mei om 18.00 uur toelichting geven op de bevindingen uit dit onderzoek. Zij is dan beschikbaar voor het beantwoorden van vragen van journalisten. Deze persbijeenkomst vindt plaats bij de Algemene Rekenkamer, Lange Voorhout 8 in Den Haag.

Media worden verzocht vooraf aan te geven wie naar deze persbijeenkomst komt. Identiteitsbewijs meebrengen. Opgave voor dit persgesprek kan via telefoonnummer 070-3424400 of voorlichting@rekenkamer.nl.

De zaal is vanaf 17.45 uur open; het rapport is dan in te zien.

Geen embargoregeling

Voor deze publicatie geldt voor journalisten geen embargoregeling. Het rapport is vanaf 18.00 uur op de website te downloaden.