Zr. Ms. Willemstad vernietigt mijn bij Estland

Zr. Ms. Willemstad heeft gisteren voor de kust van Estland een oude mijn tot ontploffing gebracht. Dat is de eerste sinds de mijnenjager vanaf maart deelneemt aan de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1), een vlootverband van de NAVO dat mijnen opspoort en vernietigt.

De Willemstad identificeerde de Russische contactmijn uit de Tweede Wereldoorlog op 82 meter diepte. Dat gebeurde met een draadgeleid onderwatervaartuig uitgerust met videocamera en een mijnvernietigingslading. Door met deze zogenoemde Seafox tegen de mijn aan te varen werd de lading geactiveerd en het explosief vernietigd.

Het mijnenbestrijdingsflottielje ruimt op zee explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De 9 schepen startten gisteren een operatie voor de Estse kust.

Commandant van de Willemstad luitenant-ter-zee der 1e klasse Joost Frielink noemt het onschadelijk maken van de mijn een bijzondere gebeurtenis. "Het is de eerste die tijdens operatie Open Spirit is gevonden. Voor de bemanning is het de eerste mijnplof sinds onze deelname aan SNMCMG1."

Opsporen en ruimen

In de Golf van Finland zijn in de Eerste en Tweede Wereldoorlog veel mijnen gelegd. Frielink: "In dit gebied waren dat er al ongeveer 26.000. Dit kan gevaarlijk zijn voor de scheepvaart in de regio. Het is daarom belangrijk dat we ze opsporen en ruimen."

De mijnenjagers van het NAVO-vlootverband blijven nog 2 weken in het gebied.