Mantelzorgcompliment in 2015


Vanaf 2015 hebben de gemeenten in Nederland de taak om een `waardering voor mantelzorgers' te regelen. Iedere mantelzorger die aan de voorwaarden voldoet krijgt daarom in 2015 van de gemeente het zogenaamde mantelzorgcompliment.

Wat is het mantelzorgcompliment?

Het mantelzorgcompliment is een blijk van waardering voor mantelzorgers die langdurig en intensief een familielid, partner, vriend of kennis verzorgen. De gemeente Echt-Susteren heeft gekozen voor een geldelijke waardering van maximaal EUR 175,-. Het exacte bedrag dat per mantelzorger
beschikbaar komt is afhankelijk van het totale aantal mantelzorgers dat aan de criteria voldoet, en wordt op 1 november 2015 berekend en bekendgemaakt. Jeugdige mantelzorgers (van 12 t/m 20 jaar) die aan de voorwaarden voldoen, ontvangen het mantelzorgcompliment in de vorm van bioscoopbonnen.

Wie komt in aanmerking voor het mantelzorgcompliment?

De gemeente Echt-Susteren heeft criteria opgesteld waaraan de aanvrager (de client) en de mantelzorger moeten voldoen om in aanmerking te komen:

* de mantelzorger moet tenminste 3 maanden en meer dan 8 uur per week besteden aan het zorgen voor een naaste (de client);
* de mantelzorger moet geregistreerd staan bij het steunpunt mantelzorg bij de welzijnsorganisatie Menswel;
* de aanvrager (client) moet woonachtig zijn in de gemeente Echt-Susteren;
* als de aanvrager (de client) een indicatie voor verblijf heeft (b.v. in een verpleeghuis) kan geen mantelzorgcompliment worden verstrekt?

Wat moet ik doen om een mantelzorgcompliment aan te vragen?

U kunt een aanvraagformulier afhalen aan de balie van het gemeentehuis (Nieuwe Markt 55 in Echt) of downloaden via de website www.echt-susteren.nl/mantelzorgcompliment. Ook kunt u voor het verkrijgen van een aanvraagformulier contact opnemen met de welzijnsorganisatie Menswel (0475-484848).
Vervolgens vullen zowel de client als de mantelzorger het formulier in en u stuurt het op naar de welzijnsorganisatie Menswel (Chatelainplein 31, 6102 BB Echt).

Wanneer kan ik een mantelzorgcompliment aanvragen?

U kunt een aanvraagformulier insturen vanaf 15 mei 2015 tot uiterlijk 1 oktober 2015. Aanvragen die na 1 oktober binnenkomen kunnen niet meer in behandeling worden genomen.

Wanneer hoor ik of ik in aanmerking kom?

Iedere aanvrager ontvangt omstreeks 1 november 2015 schriftelijk bericht of de mantelzorger in aanmerking komt voor een compliment, en hoeveel de bijdrage is (maximaal EUR 175,-). Het mantelzorgcompliment wordt rechtstreeks overgemaakt op het rekeningnummer van de mantelzorger. De betalingen
en de verdelingen van de bioscoopbonnen gebeuren omstreeks de jaarlijkse dag van de mantelzorg (10 november 2015).

Ik sta bij Menswel geregistreerd als mantelzorger, ontvang ik dan automatisch het mantelzorgcompliment?

Nee, u moet het mantelzorgcompliment apart aanvragen!

Waar kan ik terecht als ik nog vragen heb?

U kunt contact opnemen met de welzijnsorganisatie Menswel (0475-484848), of per mail via info@menswel.nl.