40 procent van ongelukken bij parkeren


19 mei 2015 , Schadeherstel

Ongeveer 40 procent van de auto-ongelukken met blikschade gebeurt tijdens het inparkeren of manoeuvreren. Het overgrote deel van de ongelukken vindt plaats bij het achteruit rijden.

Dat zijn enkele uitkomsten van een gezamenlijk onderzoek van het Allianz Centrum voor Technology (AZT) en Continental. Hiervoor zijn bijna 3.500 verkeersongelukken geanalyseerd. Het onderzoek is uitgevoerd door de Hogeschool Muenchen en de Technische Universiteit van die stad.

Bij de parkeerongevallen vindt 84 procent plaats bij het verlaten van een parkeerplek, 16 procent bij het inparkeren.

Verder veroorzaken verkeersdeelnemers van 65 jaar en ouder een derde meer parkeer- en manoeuvreerschades dan 25- tot 64-jarigen.

Overigens dragen parkeer- en manoeuvreerongevallen maar voor 4 procent bij aan het totaal aantal ongelukken waarbij ook lichamelijk letsel wordt veroorzaakt. Meestal is in dat geval een fietser of voetganger het slachtoffer. Van de voetgangers is bovendien tweederde 65-plusser.

Allianz constateert dat de frequentie van parkeer- en manoeuvreerschades de afgelopen tien jaar met 30 procent is toegenomen. Hoofdoorzaken zijn de groeiende voertuigafmetingen en de voortschrijdende urbanisering van de samenleving.

Busjes en suv's zijn 30 procent vaker betrokken bij parkeer- en manoeuvreerschades dan kleine of compacte auto's.

Parkeerhulpsystemen helpen maar ten dele bij het voorkomen van parkeer- en manoeuvreerschades. Alleen intelligente systemen als volledig automatisch inparkeren en autonome noodstopsystemen kunnen het aantal schades daadwerkelijk terugdringen, aldus Allianz.