Vraag nu een lintje aan voor 2016!


Wist u dat aanvragen voor de Lintjesregen van 2016 uiterlijk 30 juni 2015 al bij de gemeente Heerlen binnen moeten zijn?

In Nederland en in Heerlen zetten heel veel mensen zich jarenlang belangeloos in. Bijvoorbeeld voor de wijk, een vereniging of de prive-omgeving. Zij verrichten bijzondere verdiensten voor de samenleving. Deze mensen kunnen in aanmerking komen voor een Koninklijke onderscheiding. Dit heet ook
wel een `lintje'. Dan moet iemand ze daar wel eerst voor voorstellen. En dat kunt u doen!

Wie kunt u voorstellen voor een Koninklijke onderscheiding?

U kunt iedereen voorstellen voor een Koninklijke onderscheiding. Zowel voor mensen die in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba wonen en ook voor mensen die in het buitenland verblijven. De nationaliteit van de voorgestelde persoon speelt daarbij geen rol.

U mag geen lintje voor u zelf aanvragen. Onderscheidingen worden ook niet postuum verleend; u kunt dus geen overleden personen voorstellen.

Iemand die wordt voorgesteld voor een lintje, noemen we een `decorandus' of `decoranda'.

Wanneer kan iemand een Koninklijke onderscheiding krijgen?

Koninklijke onderscheidingen worden toegekend aan personen die zich onderscheiden door een buitengewone prestatie of inspanning. Deze moet belangrijk zijn voor de maatschappij. Koninklijke onderscheidingen worden ook toegekend aan personen die zich voor de samenleving bijzonder verdienstelijk
hebben gemaakt.

Daarbij gaat het om persoonlijke inzet, visie en kwaliteiten, waar de samenleving baat bij heeft. Dit kunnen vrijwilligerswerkzaamheden zijn binnen allerlei sociaal-maatschappelijke organisaties. Maar dit kan ook gaan om:

obuitengewone artistieke prestaties;
ounieke sportprestaties;
obijzonder innovatief ondernemerschap;
obaanbrekend wetenschappelijk onderzoek.

Bij de beoordeling van de verdiensten wordt gekeken naar:

ode betekenis voor de samenleving;
ode uitstraling;
ode tijdsduur;
ode intensiteit;
ode verantwoordelijkheid die de decorandus/decoranda heeft gedragen.

Heeft u vragen over de procedure of wilt u meer informatie? Bel dan met 14045 of stuur een mail naar gemeente@heerlen.nl.



Publicatiedatum: dinsdag 19 mei 2015

ga naar het nieuwsarchief