Operasterren Juan Diego Flórez en Pretty Yende zingen de mooiste liefdesduetten

P e r s b e r i c h t

Operasterren Juan Diego Flórez en Pretty Yende zingen de mooiste liefdesduetten

Amsterdam, 29 april 2015 - Op dinsdag 19 mei maakt de beroemde Peruaanse tenor Juan Diego Flórez zijn debuut in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Hij deelt het podium met de jonge Zuid-Afrikaanse sopraan Pretty Yende, die ook voor het eerst in Het Concertgebouw te horen zal zijn. De operasterren zingen aria’s en duetten van romantische operameesters als Donizetti, Gounod, Massenet en Bellini. Een bijzondere combinatie van twee vocale sterren in de Grote Zaal, met muziek vol passie en verlangen.

Sinds zijn doorbraak tijdens het Rossini Opera Festival in Pesaro in 1996 is Juan Diego Flórez uitgegroeid tot een van de meest gevraagde belcanto-tenoren ter wereld. Zijn vloeiende, expressieve zang en duizelingwekkende virtuositeit zijn ideaal voor de opera’s van Rossini, Donizetti en Bellini. Maar ook diverse vroegere en latere operarollen én concertwerken en liederen prijken op zijn repertoirelijst. Onder zijn vele onderscheidingen en prijzen bevindt zich een wel heel speciale: in 2007 ontving Flórez de hoogste onderscheiding van zijn vaderland, de Gran Cruz de la Orden del Sol del Perú.

Pretty Yende maakte in 2011 haar operadebuut in het Nationaal Theater van Letland in Riga als Micaëla in Bizets Carmen. Ook vertolkte de zangeres diverse operarollen in La Scala te Milaan na haar studie aan de jong-talentacademie aldaar. In januari 2013 beleefde zij een droomdebuut in de Metropolitan Opera in New York, toen ze inviel als Adèle in Rossini’s Le comte Ory, als tegenspeelster van Juan Diego Flórez. Daarna volgden al snel uitnodigingen uit onder meer Berlijn, Wenen, Londen en Parijs.

Het concert staat onder leiding van een derde debutant in Het Concertgebouw: de Amerikaanse dirigent Christopher Franklin. Hij leidt Het Gelders Orkest, dat regelmatig te gast is in Amsterdam. In het begin van zijn carrière werkte Franklin veel in Italiaanse operahuizen, maar in recente jaren was hij ook herhaaldelijk te gast in Minnesota, Boston en Baden-Baden. Symfonisch repertoire dirigeerde hij onder meer bij het Sydney Symphony Orchestra, de Münchner Symphoniker en het Royal Philharmonic Orchestra.

Dinsdag 19 mei 2015, Grote Zaal 20.15 uur

Juan Diego Flórez - tenor

Pretty Yende - sopraan

Het Gelders Orkest

Christopher Franklin - dirigent

Aria’s en duetten van Donizetti, Rossini, Bellini, Gounod, Massenet en Offenbach

Dit concert komt tot stand i.s.m. U-Live