Provinciale Staten geeft brede steun aan motie GroenLinks over 130 km/u op A12

PERSBERICHT

GroenLinks Statenfractie Utrecht, 19 mei 2015

Provinciale Staten geeft brede steun aan motie GroenLinks over 130 km/u op A12

Minister Schultz van Haegen is van plan om de maximum snelheid op de A12 tussen Reeuwijk en de Meern te verhogen naar 130 kilometer per uur. GroenLinks is daar fel op tegen en heeft daarom tijdens de Statenvergadering van 18 mei jl. een motie ingediend. Deze motie is met grote meerderheid aangenomen en draagt het college van Gedeputeerde Staten op om een zienswijze in te dienen en daarin hun zorgen over de negatieve effecten van de snelheidsverhoging op de gezondheid van de inwoners van de provincie te uiten en de minister te verzoeken om deze bezwaren zwaar mee te laten wegen.

De minister van Infrastructuur en Milieu wil de maximum snelheid op snelwegen verhogen naar 130 kilometer per uur waar dat kan binnen de bestaande milieunormen. Zo wil de minister dit jaar de maximale snelheid op de A12 tussen Reeuwijk en De Meern naar 130 kilometer per uur verhogen.

Snelheidsverhoging kent vooral nadelen

GroenLinks is tegenstander van deze voorgenomen snelheidsverhoging omdat deze leidt tot meer luchtvervuiling en geluidsoverlast, de verkeersveiligheid vermindert en de CO2-uitstoot doet toenemen. Dit gedeelte van de A12 loopt daarnaast langs drukbevolkte gebieden zoals Woerden en Utrecht Leidsche Rijn. Om de al bestaande geluidsproblemen op te lossen is de provincie Utrecht bezig om verlenging van de geluidswal mogelijk te maken bij de wijk Veldhuizen in De Meern. Het is dan ook opmerkelijk dat de minister nu net op deze plek de snelheid wil verhogen.

Tijdswinst weegt niet op tegen gezondheidsrisico’s

Er wordt de laatste jaren steeds meer bekend over de grote gezondheidsschade van luchtvervuiling en verkeerslawaai. De schade hiervan loopt voor Nederland in de miljarden euro’s per jaar. Ook binnen de bestaande milieunormen leidt meer uitstoot tot meer schade. “GroenLinks pleit voor maatregelen om deze gezondheidsrisico’s te verminderen in plaats van ze te verergeren. De extra gezondheidsschade weegt voor ons dan ook veel zwaarder dan de luttele 50 seconden tijdswinst die maximaal kan worden bereikt met deze snelheidshoging,” aldus Statenlid Huib van Essen.

Motie met grote meerderheid aangenomen

GroenLinks heeft tijdens de installatievergadering van het nieuwe college dan ook een motie ingediend waarin het college van Gedeputeerde Staten wordt opgedragen om een zienswijze in te dienen en daarin hun zorgen te uiten over de negatieve effecten van de snelheidsverhoging op de gezondheid van de inwoners van de provincie. Ook zal het college de minister verzoeken om deze zorgen zwaar mee te laten wegen in haar definitieve besluitvorming. De motie, die samen met D66, Partij van de Arbeid, ChristenUnie en 50Plus, werd ingediend is met een zeer ruime meerderheid aangenomen. Huib van Essen: “Dit is een mooie eerste stap. Het is nu zaak om druk op de ketel te houden zodat de minister afziet van dit onzalige besluit en kiest voor gezondheid in plaats van snelheid.”