Memphis Depay wint Johan Cruijff Prijs

Memphis Depay wint Johan Cruijff Prijs

Dinsdag 19 mei 2015 – Memphis Depay is gekozen tot Talent van het Jaar. Na Arjen Robben, Wesley Sneijder, Salomon Kalou, Klaas Jan Huntelaar, Ibrahim Afellay, Miralem Sulejmani, Eljero Elia, Gregory van der Wiel, Christian Eriksen, Adam Maher, Marco van Ginkel en Davy Klaasen is hij de dertiende winnaar van de Johan Cruijff Prijs. De jury die de talenten van het afgelopen seizoen beoordeelde bestond naast Johan Cruijff uit Frank de Boer, Wim Jonk, Peter Bosz, Ron Jans, John van den Brom, Youri Mulder, Philip Cocu en Willy Dullens.

Vorig jaar won Davy Klaassen nipt de strijd van Memphis Depay, maar dit jaar was er een ruime meerderheid voor de nu nog PSV-speler. Juryvoorzitter Johan Cruijff daarover: “Vorig jaar zat hij er al heel dicht bij, nu overduidelijk eerste en hij heeft een enorme vooruitgang meegemaakt.”

De spelers werden op de volgende veertien onderdelen beoordeeld: 1. Techniek, 2. Tactiek, 3. Overzicht, 4. Aannemen van de bal, 5. Passen, 6. Trappen, 7. Koppen, 8. Creativiteit, 9. Verantwoordelijkheid, 10. Initiatief, 11. Teamspeler, 12. Coachen, 13. Persoonlijkheid en 14. Sociale betrokkenheid.

Naast een trofee heeft Depay nu ook het recht om een Cruyff Court aan te leggen op een door hem te kiezen locatie. Dit trapveldje, dat in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation gerealiseerd zal worden en mede gefinancierd wordt door de Nationale Postcode Loterij, wordt ook naar hem vernoemd.

Memphis Depay: “Trots op het feit dat ik dit jaar naast topscorer ook tot Talent van het Jaar ben verkozen” .

Tijdens het jaarlijkse gala ‘Voetballer van het Jaar’ wordt de trofee uitgereikt en maakt hij tevens bekend waar het Cruyff Court Memphis Depay zal worden gerealiseerd. Het beeldje dat aan de winnaar van de Johan Cruijff Prijs voor het Talent van het Jaar uitgereikt wordt, is gemaakt door Eric Claus. Deze kunstenaar mag gezien worden als een belangrijk vertegenwoordiger van de hedendaagse klassieke beeldhouwkunst. Voor meer informatie www.ericclaus.nl.

Over de Johan Cruyff Foundation

De Johan Cruyff Foundation brengt jeugd in beweging waardoor ze samen kunnen spelen en groeien in hun ontwikkeling. Door sport en spel worden kinderen fitter, leren ze met elkaar omgaan en ontwikkelen zij zichzelf. Maar kinderen hebben te weinig tijd, ruimte en aandacht voor bewegen. Daarom willen wij ze stimuleren om te bewegen met onze projecten zoals de 200 Cruyff Courts in wijken in Nederland en in het buitenland, ruim150 basisscholen met een Schoolplein14 en de financiële ondersteuning van diverse grote en kleine sportprojecten en sportbonden met hun activiteiten voor gehandicapte kinderen. Elke week brengen wij zo duizenden kinderen in binnen- en buitenland in beweging. De Johan Cruyff Foundation wordt gesteund door een aantal vaste partners: Nationale Postcode Loterij, AkzoNobel, BT en Unilever.

De Cruyff Courts -kwalitatief hoogwaardige voetbalveldjes- bieden een veilige speelplek. Het beheer is in handen van gemeente en begeleiders uit de wijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat ruim 35.000 kinderen per week sporten op een Cruyff Court en maar liefst 100% van wijkbewoners het Cruyff Court zien als een aanwinst in de wijk. Kijk voor meer informatie op www.cruyff-foundation.org.

Goede Doelen Loterijen

Al meer dan 17 jaar ontvangt de Johan Cruyff Foundation steun van de Goede Doelen Loterijen. De Vriendenloterij en de Nationale Postcode Loterij geloven in de missie van de Foundation en zijn daarom dan ook partners van het eerste uur. Dankzij alle deelnemers heeft de Johan Cruyff Foundation sinds 1998 ruim 42 miljoen euro aan verschillende projecten kunnen besteden. Met dit bedrag zijn onder andere ruim honderd Cruyff Courts gerealiseerd, waar duizenden kinderen dagelijks sportief plezier van hebben.

Noot voor de redactie (