Bolivia: marktkansen rond afval en biomassa

Gepubliceerd op: 15 mei 2015 | Gewijzigd op: 19 mei 2015

De Boliviaanse afvalmarkt staat aan de vooravond van sterke groei. Dat is de conclusie van een marktverkenning door MetaSus en BreAd B.V., uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het team beveelt aan om eind dit najaar een handelsmissie te organiseren om in te spelen op concrete aanbestedingen en partners te vinden voor de langere termijn.

Afval in Bolivia

Het grootste deel van de 11 miljoen Bolivianen leeft in de economische kern van het land, gevormd door de steden La Paz, El Alto, Cochabamba en Santa Cruz. Bolivia produceert ongeveer 2 miljoen ton huishoudelijk afval per jaar. Dit belandt voor een belangrijk deel op ongecontroleerde dumpsites. Onder aansporing van het ministerie van Milieu en met steun van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank beginnen de provincies en steden met investeringen in goed gereguleerde stortplaatsen en in scheiding en recycling.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven liggen voornamelijk in de levering van inzamelmiddelen, stortplaatstechnologie en installaties voor scheiding, compostering, vergisting en andere vormen van recycling. Het land heeft een goede infrastructuur van organisaties die behulpzaam kunnen zijn bij marktintroducties. De beroepsbevolking is relatief goed opgeleid en staat open voor buitenlandse inbreng. Websites met achtergrondinformatie en openbare aanbestedingen zijn beschikbaar. Via de linkedin groep 'Opportunities for Dutch companies on the Bolivian waste market' kunt u zich informeren over de kansen en laatste inzichten opdoen.

Ook institutionele ondersteuning aan Bolivia biedt mogelijkheden en zou kunnen leiden tot grote sprongen voorwaarts. Daarbij kunt u denken aan hulp op het gebied van planvorming, schaalvergroting en governance.

Het land heeft daarnaast grote potentie voor bedrijven met specialisaties in mijnbouwafval, bouw- en sloopafval en (agrarische) biomassa. De beleidsmatige aandacht voor deze onderwerpen is in Bolivia echter nog beperkt.